BODÓ SÁNDOR

Full text search

BODÓ SÁNDOR
BODÓ SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Szűk körben egy fontos témáról. Annak a kormányzati döntésnek a lényegét, hogy Magyarországon felmenő rendszerben kerüljön bevezetésre a mindennapos testnevelés, reményeim szerint mindenki értette. Nem lehet kérdéses, hogy az egészséges életmódra nevelést már a lehető legkorábbi életkorban meg kell kezdeni. A sportos életforma teljesebb életminőséget biztosít. Növeli a teljesítőképességet, megelőzi a betegségek kialakulását. Ez az életmód jó a személynek, jó a családjának, a közösségének, és jó a társadalomnak is. Ezeket az értékeket nem elég csak akarni, nem elég csak beszélni róla, elengedhetetlen a minél átgondoltabb, minél gyorsabb cselekvés. Természetesen nagyon fontos a megfelelő tanrend kialakítása, a helyes óraszervezés, a tananyag összeállítása. A legfontosabb pedig a tárgyi feltételek minél hamarabbi, minél gazdagabb biztosítása, vagyis tornatermek, tanuszodák építése.
Hallottam olyan véleményt, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésével meg kellett volna várni az infrastrukturális feltételek teljes kialakítását. Véleményem szerint, s ezt támasztják alá az életmódkutatások, nincs azonban vesztegetni való idő, egyetlen korosztályról sem mondhatunk le. Helyes döntés volt a mindennapos testnevelés bevezetése, a tanuszoda- és tornaterem-építési program megindítása.
Hajdú-Bihar megye 5. számú választókerületéből Kaba, Báránd, Szerep és Sárrétudvari település érintett a tornaterem-építés kapcsán. Három település, Kaba, Báránd és Sárrétudvari esetében ugyan van működő tornaterem, de ezek viszonylag kis méretűek, túlzsúfoltak. Ez nem is csoda, hiszen a tanóra, illetve a tanórán kívüli foglalkozások, a sportversenyek, diáksportversenyek bizony benépesítik ezeket a létesítményeket, és alig-alig jut idő például a felnőttek számára, hogy ők is használhassák időnként ezeket a létesítményeket.
És egy különlegesség Szerep, ami egyébként nem olyan pici település, közel 1600-an lakják, önálló általános iskolája van, és még nem volt soha és még néhány hónapig nincs is tornaterme. Úgy nőttek föl a gyerekek, hogy azon a településen soha nem volt még tornaterem, nem volt lehetőségük használni egy ilyen létesítményt. Egy tanteremből kialakított tornaszoba volt az, ami számukra lehetőséget biztosított, és gondoljunk csak bele, hogy mondjuk, egy kötélmászást vagy egy rúdmászást egy 2,90 belmagasságú teremben hogyan is lehetett megtanítani, elsajátítani. Nyilvánvaló, hogy testnevelést elméletben oktatni nem túlságosan praktikus, és azt gondolom, hogy olyan lehetőséghez jutnak majd ezek a gyerekek ezen a településen az építkezés befejezése után, amire sajnos az elődeiknek nem volt lehetőségük.
Nos, hát hogyan is halad a munka ezeken a településeken? Bárándon már állnak a falak, Kabán az alapozás munkafázisánál tartanak, az említett Szerepen és Sárrétudvariban pedig a kivitelezővel történő szerződéskötés a jelenlegi állapot. Fontos információ, hogy százszázalékos a támogatási intenzitás, illetve a tanuszodák esetében az üzemeltetés költségei is az államot terhelik.
Egy építkezés kapcsán mindig van bizonytalansági tényező, de a Fejlesztési Minisztériumtól kapott információk szerint a 2016-2017-es tanévben mindenképpen használatba tudják venni a helyi diákok a létesítményeket. Fontos megjegyezni, hogy a tornatermeket nemcsak a diákok, hanem a szabad kapacitás terhére más sportbarátok is használhatják. Ez nem lényegtelen információ, hiszen a magyar társadalom egészére ráfér a sportos életmód erősítése és a sportolási feltételek biztosítása.
Nézzük, hogyan tovább? A bölcs kormányzati döntésnek köszönhetően a program folytatódik. Az intézmények jelzései, a tankerületek felmérései alapján további jogos igényekkel találkozhatunk. Tornatermekre lenne szükség például Ebesen és Tiszacsegén, illetve tanuszodára a járási székhely Püspökladányban. De gondolom, képviselőtársaim is tudnák még hosszasan sorolni a településeket, ahol erre igény lenne. Elengedhetetlen, hogy minden járási székhelyen legyen tanuszoda. Az igények és a lehetőségek összhangját megteremtve sok sikert kívánok a már nyertes és a remények szerint a későbbiekben sikeresen pályázó településeknek is.
Az előbb említett és a jövőben megvalósuló uniós fejlesztések, illetve a hazai források biztosítása szerintem biztosítja, hogy nemcsak a sportfejlesztésekben, hanem más területen is olyan eredményeket fogunk majd elérni a következő időszakban, ami az egész magyar társadalom számára előnyös lehet. Köszönöm szépen a figyelmet. (Tasó László és Csepreghy Nándor tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť