HADHÁZY SÁNDOR,

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR,
HADHÁZY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. május 5-i ülésén tárgyalta meg a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény és a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. számú törvény módosításáról szóló T/10098. számú törvényjavaslatot. A bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 25 igen szavazattal, 5 nem ellenében, valamint 2 tartózkodás mellett fogadta el.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza a Gazdasági bizottság 25 pontos módosító indítványait is, valamint a Törvényalkotási bizottság korrekcióit foglalja magában, amelynek minden pontja kizárólag technikai jellegű pontosítás. A törvényjavaslat célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve korrigálásra kerüljenek a víziközmű-törvény egyes pontjai.
Tisztelt Országgyűlés! Mint az mindenki számára ismeretes, a 2011. évi törvénymódosítást megelőzően meglehetősen kaotikus szabályozás volt érvényben. Ennek köszönhetően a víziközmű-szolgáltatások rendszere országos viszonylatban rendkívül nagy szórást mutatott. A szórás jelentkezik egyrészt a víziközmű-szolgáltatás biztonsága terén, másrészt jelentkezett, ami nem mellékes, a lakossági fogyasztói oldalról rendkívüli érzékenységet mutató ár tekintetében. A kormányzat és a parlament célja az volt, teljesen érthető módon, hogy egy egységes rendszert alkosson, és olyan szabályozást hozzon létre, amely a víziközmű-szolgáltatás biztonságát és árszínvonalát megfelelő irányba módosítja.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény vonatkozásában átfogó jellegű módosításra a 2011. évi kihirdetését követően három alkalommal is sor került: 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben. E módosítások mellett a törvény több alkalommal más törvények által egy-egy sajátos jogpolitikai cél érdekében is módosult. Részben az előbbi módosítások alkalmával szerzett tapasztalatok és különösen a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénynek a víziközmű-szolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi CXIX. számú törvény általi módosításával összefüggésben elhangzott parlamenti vita irányította rá a figyelmet arra, hogy számos problémát a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény nem kezel megfelelően, kisebb hiányosságokkal és koherenciazavarokkal terhelt. Emellett a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény hatálybalépése óta eltelt több mint négy év során felhalmozott jogalkalmazási gyakorlat és a 2016-ban záruló víziközműszolgáltatói integráció előrehaladása során szerzett tapasztalatok alapján is időszerűvé vált a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény és az alkalmazását közvetlenül érintő néhány törvény korrekciója. A törvény ezeket a kérdéseket kezeli.
A Törvényalkotási bizottság támogatja a javaslatot. Köszönöm szépen figyelmüket. (Dr. Vas Imre tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť