HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Ház! Mint ahogy képviselőtársam is elmondta, most harmadszor módosítjuk a vízi-közmű-szolgáltatásról szóló törvényt. Csak az első kettő alkalom igazából nem szakmai jellegű módosítás volt, hanem elsődleges célja az volt, hogy a politikai szándék, ami a Fidesz-KDNP-nél jó mélyen gyökerezik, a rezsicsökkentés szándéka valósuljon meg. Sajnos a szakmaiság pici látszatát sem próbálták meg kelteni ezekben a módosításokban, tényleg tisztán populista politikai célja volt.
Nagyon sokszor elmondtuk, hogy jelen pillanatban a víziközmű-szolgáltatás egy olyan rendszer, ami nem fenntartható, és pont egy olyan rendszer nem fenntartható, ami az emberek mindennapját érinti, ahol a jog, hogy tiszta ivóvízhez jussanak az emberek, egy alapvető jog, azt gondoljuk.
Jelen pillanatban a víziközmű-szolgáltató cégek olyan helyzetbe kerültek mind a közműadó, mind a rezsicsökkentés, mind egyébként a pluszdíjak miatt, ami fenntarthatatlanná teszi lassan ezeket a cégeket, pedig ezeknek a cégeknek a többsége önkormányzati tulajdonú cég, amelyek nem kívánnak nyereségesek lenni, csak annyit szeretnének, hogy a karbantartásra és egyébként a rendszer fenntartására is megmaradjon a pénzük, merthogy az a jó szolgáltatás, ami működik. Az a szolgáltatás, ami egyfolytában elromlik, ahol eltörnek a csövek, ahol a szakemberekre már nincs pénz, hogy kifizessék őket, egy nem jó szolgáltatás és nem jó rendszer, egy fenntarthatatlan rendszer.
Már a vitában is elmondtam önöknek, és ezzel próbáltam meg érvelni, hogy hátha képviselőtársainkat meg lehet győzni eme módosításról és eleve a törvényről, hogy ez egy nem jó törvény, hogy önök szeretnének-e olyan céget, amelynek egyébként mindentől függetlenül fix költségeinek aránya 80-85 százalék. Szerintem egy olyan céget nagyon-nagyon nehéz jól vezetni, ahol a fix költségek aránya 80-85 százalék. (Hadházy Sándor felé:) Képviselőtársam ingathatja a fejét, de csak meg kell kérdezni ezeket az önkormányzati fenntartású cégeket, azok pontosan és tökéletesen ezt el is tudják mondani, hogy jelen pillanatban nincs pénzük bérfejlesztésre, megfelelő mennyiségű szakemberek kifizetésére, új eszközök vásárlására abban az esetben, ha a régi elromlik, vagy egyáltalán a rendszer üzemeltetésére, karbantartására. Pont arra nincs pénz, ami a lakosságot igazán érintené.
Egy fontos szakmai tanulmányból az is világossá válik, hogy az éves árbevételük 8-12 százalékát is meghaladják jelen pillanatban a kintlévőségek, ami azt jelenti, hogy ha ezt a rendszert nem gondoljuk át, nem tesszük rendbe, akkor nagyon-nagyon nehéz lesz fenntarthatóvá tenni. Tényleg kérem önöket, hogy volt pár elv, amit megfogalmaztak még önök is, hogy mennyire fontos az ellátásbiztonság, az ellátási felelősség, a szolgáltatói felelősség, a szolidaritás, a költségmegtérülés, ha ezeket a kifejezéseket komolyan gondolják, akkor gondolják meg azt, hogy ezt a törvényt újrakezdjük, egy olyan törvényt hozunk ide, ami egy fenntartható víziközmű-szolgáltatást hoz létre, mert a jelenlegi rendszerben, pont, ahogy elmondtam, a szükséges felújítási költségek pótlására jelen pillanatban nincs lehetőség, és a gördülő fejlesztési tervek rendszere is forráshiány miatt már csak formálisan létezik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon szépen kérjük önöket, hogy gondolják meg, hogy mi mit ér. A tiszta ivóvízhez való jutás szerintem az egyik legfontosabb joga az embereknek, főleg ebben a szektorban. Azt gondolom, hogy ezt a törvényt újra kellene alkotni a szakmával egyeztetve, mert akkor lehetne egy olyan rendszert létrehozni, ami fenntartható és az embereknek is jó. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)
(19.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť