KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselőtársaim! Egyetértek képviselő úrral abban, hogy a versenyképes gazdaság fenntartható fejlődésében kulcsszerepe van az infokommunikációs technológiáknak és a használatukhoz szükséges digitális kompetenciáknak. Erre utaltak a magyar polgárok is, ezt erősítették meg a magyar polgárok is az internetről szóló nemzeti konzultáción, az internetkonzultáción.
A kormány az itt megszülető javaslatokat meghallgatva döntött a „Digitális jólét” programról, amely összhangban valósítja meg Magyarországon a digitálisgazdaság-fejlesztést, az e-közszolgáltatások elterjesztését, a digitáliskompetencia-fejlesztést, valamint az ezeknek hátteret adó széles sávú internetlefedettség biztosítását. A program olyan átfogó intézkedéseket tartalmaz, mint a szupergyors vezetékes internethálózat kiépítése, amelynek esetében vállaltuk, hogy 2018 december végéig minden magyar háztartás számára, amely ezt igényli, elérhetővé tesszük, megteremtjük a hozzáférés feltételeit.
Tisztelt Képviselő Úr! A kormány ugyanakkor javaslatot tett az internet-előfizetések áfájának 18 százalékra való csökkentésére. Bízunk benne, hogy mindannyian a parlamentben támogatni fogják, támogatni fogjuk ezt a javaslatot. A „Digitális jólét” program több, megújulást szorgalmazó stratégia kidolgozását írja elő, ezek közül kiemelten fontos lehet a digitális oktatási stratégia, amely irányt mutat majd az oktatás digitalizálásához. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy új oktatási módszer segítségével személyre szabott és térítésmentes felnőttképzések keretében 2020-ig 200 ezer felnőtt magyar ember elsajátíthassa a digitális világban való érvényesüléshez feltétlenül szükséges készségeket. Nyilván azokról beszélünk, tisztelt képviselő úr, akik saját maguk más módon nem tudják, nem tudták ezt eddig megtenni.
Terveinkben szerepel a közösségi internet-hozzáférési pontok fejlesztése is. 2018 végéig 1500 e-Magyarország-ponton kívánjuk fejleszteni az infrastruktúrát. A legalapvetőbb digitális készségek elsajátításában az e-Magyarország-pontok, illetve az e-tanácsadók is majdan aktív szerepet vállalhatnak. A „Digitális jólét” programban külön figyelmet fordítunk a hazai kis- és középvállalkozások informatikai képességeinek fejlesztésére és versenyképességük javítására.
Az elmúlt héten indítottuk meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közös progra-munkat, amely az első lépés a mostani „Digitális jólét” program keretében, aztán majd a nyár során újabb operatív programok keretében lehet majd hazai és EU-s forrásokat a vállalkozásoknak igénybe venni.
Tisztelt Képviselő Úr! Az új informatikai alkalmazások használatának ösztönzése, az általuk elérhető előnyök bemutatása és a korszerű megoldások iránti igény felkeltése hozzájárulhat ahhoz, hogy a programban részt vevő vállalkozások majd így, ezekkel a meghirdetendő programokkal ledolgozzák a digitalizáció területén levő hátrányukat, ezáltal eredményesebben működhessenek. Kérem tisztelt képviselő urat, hogy fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť