DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ez az interpelláció alapvetően a Balatonról fog szólni, ami egy nemzeti kincsünk, és nagyon nagy aggodalommal nézem azt, hogy hogyan herdálják el mindenféle olyan kétes beruházással, amiből senkinek nem lesz semmi haszna, csak annak max, aki felépíti.
Az egyik projekt a Balaton keleti medencéjét fogja tudni tönkretenni, a másik pedig a nyugati medencéjét, ezért nagyon szeretném, ha a kormány kiemelt figyelemmel követné ezt az egész ügyet, és szeretném, ha azonnal leállítaná. Miniszter úr, előrebocsátom, hogy az ön válaszát akkor fogom tudni elfogadni, ha a Fidesz-KDNP-nek az a hozzáállása, hogy az egyik projekt nem fog tudni megvalósulni, a másik pedig azonnal lebontásra kerül. Hozzá kell tennem, hogy az egyik projektet a fűzfői öbölbe álmodta meg az, aki ezt kitalálta: 30 méter mélyen szeretnének lefúrni, bele a Balatonba, az iszapba, víz alatti szállodát, édesvízi búvárközpontot álmodtak, akvaparkot, és persze nem a saját pénzét kockáztatná, hanem máris várja az állami és az európai milliárdokat ehhez a projekthez. A projekt összköltsége 5 milliárd euróba kerül, ez egyébként a tervezett paksi bővítés fele. Ráadásul, ahogy így elnézem a koncepciót, ennek a balatoni vidámparknak a terve az összes létező jogszabállyal ellentétes: egyrészt Natura 2000 védettség alatt áll ez a terület, másrészt a helyi építési szabályzattal ellentétes, harmadrészt a Balaton-törvénnyel is ellentétes. Úgyhogy azt gondolom, ideje lenne itt kimondani a parlamentben, hogy nem fog tudni ez a projekt megvalósulni, a Fidesz-KDNP nem hagyja a Balatont tönkremenni.
A másik pedig Balatonfenyvesen történt meg. Sajnos itt egy, a tóba 500 méter, tehát fél kilométer hosszan benyúló mólóról van szó, amely egyrészt a tóparti tájat teljes mértékben tönkrevágja, másrészt a partot is feliszapolja, ráadásul azóta az is a tudomásomra jutott, hogy a kitermelt iszapot pedig a Beregbe hordják, ami szintén védett terület, egy nagy értékű lápról van ott szó. Ez is ellentétes álláspontom szerint a Balaton-törvénnyel, ráadásul mind a három pontjával, ennek ellenére most, ahogy így beszélek erről a projektről, ez ott épül, és a móló már áll, sőt már úszóházakat terveznek oda.
Birtokomba kerültek olyan, szakértők által elkészített tanulmányok, amelyek egyértelműen kimondják, hogy ha ez így marad, és elkezdik használni, sőt még úszóházakat is építenek oda, gyakorlatilag a Balaton nyugati része teljes mértékben tönkremehet, tehát egy fél Balatontól elbúcsúzhatunk.
Én tettem kettő feljelentést ebben a kérdésben. Az egyiknél elkezdtek nyomozni, majd a nyomozást leállították, és ilyenre hivatkoztak, hogy a HÉSZ-szel, tehát a helyi építési szabályzattal nem ellentétes a projekt. Na de kérem, joghierarchia van! A Balaton-törvénnyel továbbra is ellentétes!
Tudja, miniszter úr, számunkra, a Lehet Más a Politika számára teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy itt gazdasági érdekcsoportok gátlástalanul használják nemzeti kincseinket. Egyértelmű választ szeretnék kapni arra a kérdésemre, hogy leállítják-e haladéktalanul a balatonfenyvesi beruházást, másrészt pedig garanciát szeretnék arra kapni, hogy a Balaton keleti medencéjét nem fogják tönkretenni mindenféle vízi vidámparkokkal és 30 méter mély szállodákkal. (Taps az LMP és a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť