DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Darák Péter Elnök Úr! Államtitkár Úr! Azt gondolom, önmagában érdekes az, hogy megint egyeztetés nélkül terjesztenek egy olyan kétharmados törvényt a Ház elé, amelynek egyébként a benyújtási ideje valamikor a ciklus elejére esik. Ha megnézzük a számát, ez a T/54. számú törvényjavaslat, és valami érthetetlen, számomra ismeretlen okból ez eddig nem került a Ház elé. Most ismét fölélesztik ezt a törvényjavaslatot.
Jó lett volna, ha már ilyen szándékuk van, legalább némi egyeztetést megkísérelnek az ellenzéki pártokkal. Ugyanis többször bebizonyosodott az, hogy az a fajta hazárdjáték, amivel megpróbálják önök úgy irányítani a parlament működését, hogy a nem létező kétharmadukkal mégis átcsússzanak kétharmados törvények egyeztetés nélkül, nem működik. Ez eddig nem jött be.
Amikor azonban igazságszolgáltatásról, illetve az igazságszolgáltatás struktúrájáról, arra vonatkozó sarkalatos szabályokról történő bármilyen törvényt kívánnak önök elfogadtatni, és ehhez kérik - mert hogy sajnos most már, az önök szempontjából sajnos muszáj - az ellenzék támogatását, akkor annak, azt gondolom, kell hogy legyenek bizonyos előfeltételei; a mi részünkről legalábbis biztosan vannak.
Azért nem érdemes a jelenleg előttünk fekvő törvényjavaslatról most - legalábbis én ezt fölöslegesnek tartom - hosszabban szót ejteni, mert amíg bizonyos előfeltételek nem teljesülnek, addig ebben a témában, szeretném mondani önöknek, semmilyen törvényjavaslatot a Szocialista Párt nem fog támogatni.
Két ilyen előfeltételt szeretnék mondani. Az egyik, hogy amikor az ilyen tárgyú törvények előkerülnek, akkor tegyük az asztalra azt a szabályt, illetve annak a szabálynak a megváltoztatását, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke objektív kritériumrendszer és indokolási kötelezettség nélkül pályázatokat eredménytelenné nyilváníthat. Amíg ezen nem változtatunk, addig igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényjavaslatot, ami kétharmados, nem fogunk támogatni. Ez ugyanis a bírósági szervezetrendszerben egy olyan kivétel, amely - korábban több ilyen volt, de szerencsére, ahogy mondtam, a bírósági reform 80 százaléka meghiúsult - még ebből megmaradt, és amit nem tekintek jogállaminak.
És nemcsak elvi alapon mondom én ezt, hanem sajnos a gyakorlat bebizonyította azt, hogy az OBH elnöke bizony él ezzel a lehetőséggel, sőt azt is látjuk, hogy sajnos nem él, hanem visszaél ezzel a lehetőséggel. Ugyanis számos olyan eset van, ha megnézi az ember a kinevezéseket és hogy azok hogy történtek, akkor azt látja, hogy bizonyos, például megyei vezetői vagy törvényszéki vezetői posztokra pályázatokat rendre eredménytelenné nyilvánít; majd egy-két kör után kinevez egyébként olyat, aki pályázott arra a pozícióra, csak éppen nem az első vagy a második helyen, hanem mondjuk, a harmadik vagy a negyedik helyen végzett; és megbízással, ideiglenes jelleggel úgymond odateszi, abba a pozícióba. Ez az, ami tarthatatlan, tisztelt képviselőtársaim.
És amíg ezt a törvény megengedi, amíg ezen önök nem kívánnak változtatni, addig mi nem járulunk hozzá a magunk részéről semmiféle igazságszolgáltatással kapcsolatos törvénymódosításhoz. Azt gondolom, hogy ennek a változtatása egyébként indokolt volna, nagyon is indokolt volna. Ha önök nyitottságot mutatnak arra, hogy erről tárgyaljunk, államtitkár úr, akkor én kész vagyok erre és ott leszek az ötpárti egyeztetésen, ha ez a téma odakerül. Azt viszont most mondom - mielőtt még ebből félreértés lenne -, hogy ha csak ennek a törvénynek a kapcsán kezdeményeznek ötpárti egyeztetést és más témát nem hajlandóak ennek részévé tenni, akkor viszont nem leszünk ott az ötpárti egyeztetésen, és nem fogjuk támogatni a törvényjavaslatot.
A másik ilyen alapvető probléma: erről Schiffer képviselő úr beszélt az elmúlt napon, ha jól emlékszem, akkor az MNB-törvény kapcsán. Elég nehéz komolyan venni a bírósági szervezetrendszerre vonatkozó sarkalatos törvényeiket és főleg azokat a mondatokat, amelyeket az igazságszolgáltatás függetlenségével és hatékony működésével kapcsolatban önök elmondanak, amíg rendre, legutóbb tegnap törvényhozási aktusokkal kívánnak jogerős bírósági ítéleteket felülírni. Ez történt az MNB-ügy kapcsán is. Született egy jogerős bírósági ítélet, amely az adatok kiadására kötelezi a Magyar Nemzeti Bankot, illetve, ha jól emlékszem, annak az egyik alapítványát. És erre kivételes eljárásban, azaz két nap alatt letárgyalandó törvényként behoznak egy olyan javaslatot, amelynek az elfogadása után bizony kétségessé válik, hogy érvényt lehet-e ennek a jogerős bírósági ítéletnek szerezni. De volt már erre példa korábban is, ez az, amiről Schiffer képviselő úr, frakcióvezető úr beszélt. Amíg ezt a gyakorlatot folytatják, addig ne várják azt, hogy az ellenzék odaforduló lesz az önök törvényjavaslataival kapcsolatban.
Őszintén szólva, ennél többet nem is mondanék most erről a javaslatról, mert még egyszer mondom: ahhoz, hogy érdemben, tartalmilag, szakmai szempontból ezt a javaslatot tárgyalni tudjuk, addig ezeknek az előfeltételeknek teljesülniük kell. Amíg ez nem történik meg, addig mi ezt és hasonló javaslatokat nem fogunk tudni támogatni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
(9.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť