DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A mai vita konklúziója, azon túl, amiket már elmondtunk, hogy nem volt megfelelő egyeztetés, hogy nem tudjuk, hogy miért késett 2-3 évet, ha ez tényleg olyan sürgős törvény, de két konklúziója az okok, vagy hogy mi lehet a célja ennek a törvényjavaslatnak.
Az egyik, ami szerepel a törvényjavaslatban, és egyértelműen megfogalmazásra került, az új törvénykezési helyek megjelölése, és a cél is ezt támasztja alá, ami leírásra került, hogy hozzuk közelebb az állampolgárokhoz az igazságszolgáltatást. Amire ezt elmondtam, hogy ez nagyon szép, nagyon jó, elmondtam ezzel kapcsolatban a vezérszónoki felszólalásomban azt, hogy ez mennyire nehezíti a bírák dolgát, a bíráknak a tárgyalások kiosztását, az utazás, az ügykezelés feltételeit, a panasznap feltételeit, a jogszabályok meglétét, meg nem létét, az épület általános felszereltségét, az épület rendelkezésre bocsátását, a teljes infrastruktúrát, amit ki kell építeni, tehát ezek itt nincsenek biztosítva, tehát ezzel a résszel ez a baj.
Jelen vitában fölmerült a másik lehetőség, amely pontosan a céllal ellentétes, hogy vigyük közelebb az igazságszolgáltatást az állampolgárokhoz, mégpedig az, amit már több hozzászóló felvetett, hogy ez tulajdonképpen azt jelentené, hogy járásbíróságok kerülnének bezárásra Magyarországon. Nyilván, hogyha bezárunk valamit, megszüntetünk valamilyen rendszert, és amellett egy sokkal kisebb lángon égő tüzet hagyunk ott egy nagy lángú helyen, akkor az azt jelenti, hogy épp hogy elvisszük az igazságszolgáltatást az állampolgároktól, távolabbra visszük őket, megszüntetünk ezáltal járásbíróságokat, ami egyébként passzol ahhoz, amit már az előző ciklusban az Igazságügyi Minisztérium megfogalmazott, aminek az volt a lényege, hogy több járásbíróságot, amelyek kisebb kapacitással működnek, célszerű lenne bezárni Magyarországon. Tehát ez már nyilván többször elhangzott az igazságügyi tárca részéről, s nyilván ebbe illene bele ez a kép, akkor viszont megint azt kapjuk, amit itt megszoktunk az elmúlt hat évben, hogy megkapunk valami szép elvet, hogy vigyük közelebb az igazságszolgáltatást, és közben pontosan az ellenkezője történik, pontosan ennek a leépítése. Tehát ez a veszély is benne van ebben a jogszabályban.
Azt gondolom, hogy kellőképpen megindokoltuk, mind a három ellenzéki frakció a saját nézetei alapján megindokolta azt, hogy miért nem lehet első esetben támogatni, miért nem lehet második esetben támogatni, de mindamellett várjuk az igazságügyi tárca koncepcióját ezzel kapcsolatban, és ha valami új dolog merül fel, nyilván van lehetőség arra, hogy felülvizsgáljuk az álláspontunkat, de jelen nézetünk szerint úgy látjuk, hogy ez a törvény nem alkalmas arra, hogy a célját betöltse. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť