DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Elnézést kérek, de az érces hangom elveszett valahol. Köszöntöm a Kúria elnökét, tisztelt államtitkár urat és még egyszer köszönöm a szót, elnök úr.
Tisztelt Országgyűlés! Én egy kicsit struccpolitikának tartom azt a fajta magatartást, amit a Szocialista Párt most nyilvánosságra hozott. Nekem az az álláspontom, hogy egy törvényjavaslat vitájánál nem árt, ha legalább a törvényjavaslat címe vagy valami elhangzik egy vezérszónoklatban. A Szocialista Párt viszont kizárólag arról szólt, hogy addig nem tárgyal, ameddig a szervezeti törvénnyel kapcsolatos egyéb témakörben nem születik kormányzati ígéret. Tisztelt Országgyűlés! Én ebből arra következtetek, hogy a Szocialista Pártnak ezzel a törvénnyel kapcsolatban kifogása nincs, mert ha lett volna, akkor feltételezem, hogy megfogalmazta volna.
Az a gond, amit itt a törvénykezési hely megalkotásával megoldanak, egy régi probléma, amely abból adódik, hogy nagyon sok járásunk területén nincs és nem volt járásbíróság. Ezt a törvényt magunk között lex Ráckevének is szoktuk hívni. A lex Ráckevéről annyit kell tudni, hogy a kiskunlacházi járás és a ráckevei járás területén az illetékesség a Ráckevei Járásbírósághoz van kötve, és az a cél, hogy az egyébként lakosságszámban Ráckevét meghaladó Kiskunlacháza - amely az agglomerációhoz tartozik és lényegesen nagyobb a lélekszáma - az állampolgárokhoz közelebb kerüljön. Ezért kerülne sor Kiskunlacházán is egy törvénykezési hely megalkotására. Én a pártom nevében mindenféleképpen úgy nyilatkozom, hogy ezt az eljárást támogatjuk.
Visszatérve még egy mondat erejéig a Bárándy Gergely-féle nyilatkozatra: abban reménykedem, hogy még ennek a törvénynek a szavazása előtt le tudunk ülni és ötpárti alapon tisztázni tudjuk az álláspontokat. Nem hiszem, hogy ezt a kérdést nem lehetne önállóan eldönteni. Tízezrek problémáját oldjuk meg ezzel, ezért ezt egyéb feltételhez kötni nem tartom szerencsésnek.
Én nem vagyok feljogosítva arra, hogy az egyéb kérdések tekintetében akár pró, akár kontra nyilatkozzam, ezzel kapcsolatban van magánvéleményem, de megítélésem szerint ez nem tartozik a tárgyhoz, ezért arra kitérni nem szeretnék. Mit szeretnénk elérni és mit kérünk a tisztelt Háztól? Ez még a Navracsics Tibor miniszter úr által előterjesztett törvényjavaslat, amit a kormányzat fenntartott, és a megkapott példányból kiderül, hogy ennek eredetileg 13860. volt a száma, az 54. számot pedig a 2014-es választást követően kapta, vagyis a kormányzat a régi kormányzat ezen törvényjavaslatát fenntartotta, és így került be. A probléma régi, a problémát meg kellene oldani, és ez nem a Fidesz vagy a KDNP magánpassziója, hanem egy csomó embernek, egy nagyon nagy lélekszámú embernek a problémáját oldaná meg.
Tisztelettel azt kérem, hogy az ellenzéki pártok ennek megfelelően szíveskedjenek az álláspontjukat felülvizsgálni és lehetőség szerint támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť