DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Vas Imre képviselőtársamnak mondanám, hogy persze, tehát számtalan közérdekűadat-kérési pert folytattam magam is 2014 előtt, amíg önök hagyták, hogy a képviselő is ügyvéd lehessen, és a helyzet úgy áll, hogy amennyiben akár 2010 előtt is - jegyzem meg, azért, mert valami helytelen volt 2010 előtt, talán nem kéne nagy mellénnyel ugyanazt folytatni -, ha 2010 előtt is volt olyan anyagi jogi szabály, amit úgy léptettek hatályba, hogy azt a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, akkor a bíróság kénytelen volt alkalmazni. Alapértelmezetten viszont egy közérdekűadat-kérésnél azt kell megnézni, hogy amikor a közérdekűadat-kérési kérelmet kézhez vette az adatkezelő, akkor milyen szabályok voltak hatályban. Ezzel együtt ezt a gyakorlatot viszont én nem tudom helyteleníteni.
Volt olyan, voltak olyan másodfokú tanácsok, akik azt mondták, hogy ha az anyagi jogi szabály éppenséggel az alapjogok érvényesítésének kedvező, tehát az átláthatóságot tágító módon változtak meg, akkor ezt a kedvezőbb szabályt kell alkalmazni. Még egyszer szeretném Vas Imre képviselőtársamnak jelezni, itt nem pusztán az információszabadságról van szó, egy pillanatig szakadjunk el ettől. Arról van szó, hogy ha mondjuk, a társasági törvényt vagy a tőkepiaci törvényt, az alapvető polgári jogi szabályokat tartalmazó Ptk.-t úgy változtatják meg, hogy mondjuk, tíz éve folyamatban lévő ügyekben is már hatályba léptetik, sőt végre sem lehet hajtani jogerős ítéleteket, mert a megváltozott polgári jogi szabályt, tőkepiaci szabályt azonnali hatállyal, úgy léptetik hatályba, hogy még a jogerős ítéleteknek se lehet érvényt szerezni, akkor ki fog ebben az országban befektetni, ki fog kockáztatni, ki fog vállalkozni, ki fog bízni a jogszabályok erejében és érvényesíthetőségében Magyarországon. Ez az igazi kérdés! Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť