DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az egyenlő esélyű társadalmi szerepvállalásnak előfeltétele a megfelelő iskolázottság is. A 2007-2008-as tanévben 590 fogyatékos hallgató vett részt a felsőoktatásban, ezzel szemben a 2014-15-ös tanévben már 2025 hallgatót regisztráltak. A felsőoktatási intézmények tájékoztató és tanácsadó rendszerükkel segítik a fogyatékkal élő hallgatókat a felsőfokú tanulmányok végzése, valamint a beilleszkedés, az előrehaladás folyamatában is. A hallgatókat személyre szabott szolgáltatásokkal támogatják, ezek igénybevételét a felsőoktatási intézményekben fogyatékosságügyi koordinátorok segítik. A tanulmányok folytatása során biztosítandó speciális infrastrukturális és tárgyi feltételek körét a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 87/2015. kormányrendelet rögzíti.
Az akadálymentesített férőhely kialakítása tehát törvényi kötelezettség, a feltételek biztosítására a jogszabály a felsőoktatási intézmények számára 2018. szeptember 1-jei határidőt irányoz elő. Amíg ez nem valósul meg, addig egyedi megoldásként az akadálymentesített férőhellyel nem rendelkező intézmény megállapodást köthet akadálymentesített férőhellyel rendelkező intézménnyel a mozgássérült hallgató elhelyezéséről. A köz- és a magánszféra együttműködésében megvalósult akadálymentesített kollégiummal, diákszállóval rendelkezik a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem összesen öt helyen. Fontos továbbá kiemelni, hogy a közelmúltban állami támogatásból épült, felújított intézményeknél maradéktalanul betartották az akadálymentesítésre vonatkozó előírásokat, valamint az előző, a 2007-es és 2004-es ciklusban is több, akadálymentesítést is támogató pályázat jelent meg a regionális operatív programok keretében. A társadalmi megújulás operatív programok minden tartalomfejlesztési projektjére, valamint a társadalmi infrastrukturális programok keretében minden beruházásra érvényes volt horizontális elvárásként az akadálymentesítés.
A szociális ellátórendszer többféle módon is támogatja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a fogyatékos személyeket önálló életvitelükben. Amennyiben a fogyatékos személy lakhatása máshogy nem megoldható, megfelelő ellátási formát a támogatott lakhatás nyújthat, amelyre a lakhatási szolgáltatás és a segítői szolgáltatás különböző formáinak rugalmas kombinációját lehet alkalmazni. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť