TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A mindenkori költségvetési törvények egyértelműen rögzítik, hogy a támogatások csak akkor vehetők igénybe, ha a jogszabályi előírásoknak a támogatott maradéktalanul eleget tesz.
Ön azt állította a kérdésében, hogy egyetlen önkormányzat sem volt tisztában azzal, hogy a Magyar Államkincstár nyilvántartást vezet a falubuszokról, és be kell jelenteni a változást. Nos, a valóság az, hogy a falugondnoki buszok adatainak bejelentése nem a Kincstár előírása, hanem egy szakmai rendelet, egy jogszabály rögzíti, és az a fenntartó kötelezettsége. A településeknek ezzel már a kincstári felülvizsgálat előtt is tisztában kellett volna lenniük, és az adatszolgáltatás elmulasztásával tehát elég régóta sajnos jogszabályi előírást sértettek meg. Tény, hogy sajnálatos módon a települések tucatjai nem tettek eleget valóban az előírásoknak, a Kincstár pedig feltárta ezt a hiányosságot. Hangsúlyoznom kell, hogy a Kincstárnak ezt a feladatot az Országgyűlés törvényben határozta meg, hogy vizsgálja meg a központi költségvetési támogatások igénybevételének megalapozottságát és felhasználásának jogszerűségét.
Azonban van megoldás a probléma kezelésére: a kormányzat már intézkedett, hiszen úgynevezett rendkívüli támogatást ad az érintett önkormányzatoknak, hogy vissza tudják fizetni ezt a jogtalanul igénybe vett támogatást, ezzel az önkormányzatok már jelentős része élni tudott. Itt hívom fel azoknak az önkormányzatoknak a figyelmét, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, akinek ilyen problémája van, az forduljon a Belügyminisztériumhoz, és rendkívüli támogatásként ezt a visszafizetendő támogatási összeget meg fogja kapni, hogy egyetlen önkormányzatnak se legyen emiatt finanszírozási problémája, fizetési nehézsége. Bízom benne, hogy ezzel az önkormányzatoknak ezen problémáját sikerül megoldanunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť