DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A focit nagyon sok magyar ember szereti, én magam is, sőt azt is lehet mondani, hogy nem nagyon illik a magyar focit kritizálni, valahogy ez olyan tabutéma, de mégse mehetek el amellett, hogy múlt héten újabb történelmi vereséget szenvedett a magyar válogatott Luxemburg válogatottjától. (Dr. Selmeczi Gabriella: Örültök, mi?)
Mert miközben a kormányzat a magyar adófizetők pénzéből több száz milliárd forintot - ugye, most megtudtuk, hogy a taopénzből 330 milliárd forint ment sportcélra, és ennek jelentős része a magyar focira - erre a futballra költ, aközben több százezer magyar embernek a közelében nincs háziorvos. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ez hogy függ össze?) Nem jutnak hozzá a megfelelő gyógyszerekhez (Dr. Rétvári Bence: Mindenki hozzájut!), nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, és rettegniük kell a kórházi fertőzésektől. És ez a mérhetetlen igazságtalanság önmagában megviseli az emberek egészségét és kedélyállapotát, pláne úgy, hogy azért lássuk be, hogy ezt az eredményt el lehetett volna érni ingyen is. Az aranylábúakba, a stadionokba öntött milliárdok helyett talán sokkal jobb helye lenne ennek a pénznek a kórházaknál, a háziorvosoknál, az ápolók és az orvosok fizetésében.
Ma Magyarországon hatalmas méretű igazságtalanság van, mert nem azért dolgozunk és fizetünk adót, hogy egy amúgy nem túl sikeres futballistából lett miniszterelnök hobbijára költsük el azt a pénzt. Nem azért dolgozunk és nem azért fizetünk adót, hogy abból stadion legyen megfelelő színvonalú egészségügyi ellátórendszer helyett. Mert az nem megengedhető, hogy Magyarország a korai halálozásokat tekintve az Európai Unión belül az utolsóelőtti helyen áll. Nem normális az, hogy teljesítmény nélküli focisták adómentességét a keveset kereső orvosokkal és ápolókkal fizettetik meg. Nem normális, hogy ha elkészül a Puskás Stadion, akkor az egy főre jutó ülőhely több lesz, mint a kórházi ágy ebben az országban. Nem normális az, hogy az éves halálozások negyede azért következik be, mert nincs elég pénz és nincs elég szakember az egészségügyi intézményekben.
Az önök hétéves kormányzása odavezetett, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer romokban van, és a költségvetésből arányaiban kevesebbet költ a Fidesz az egészségügyre, mint 2010-ben. (Dr. Rétvári Bence: Ez nem igaz! Ez nem igaz!) Van propagandaminisztérium, de nincs egészségügyi minisztérium. Vannak milliárdok konzultációra, de kórházi takarításra nincs. Ma már többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Rémhírterjesztés!) Vannak kórházak, ahol egész osztályok azért zárnak be, mert nincsenek szakemberek. Ma mindennap három orvos és két ápoló hagyja el az országot. A sürgősségi osztályokon szakorvosok helyett pályakezdő rezidenseknek kell ügyelniük. Az időpontra érkező betegeknek sokszor több órát kell várakozniuk. Új szuperkórházat ígérnek, miközben vannak olyan intézmények, ahol nincs fűtés. Van, ahol a kötszer és a vérnyomásmérőbe a ceruzaelem hiánycikk. Akinek van pénze ma Magyarországon, az megkapja az ellátást a magánrendelőkben; akinek meg nincs, annak hónapokat kell várnia olykor életmentő műtétekre. Elfogadhatatlan az, hogy 75 év feletti szüleinknek, nagyszüleinknek a korszerű rákgyógyszereket az OEP nem finanszírozza. (Dr. Rétvári Bence: Finanszírozza!) Önöknek talán már ők terhet jelentenek.
Ezt az igazságtalanságot kell megszüntetni. Ezért van szükség kormányváltásra. Mert több pénz kell az egészségügybe, hogy legalább GDP-arányosan elérjük az EU-átlagot. Pénzzel, lakással, autóval segíteni kell a fiatal háziorvosokat, mert nem megengedhető, hogy több százezer ember ellátás nélkül legyen. Hosszú távú bérfelzárkóztatási program kell, hogy a fiatal orvosoknak legyen karrierlehetőség, legyen perspektíva. Csökkenteni kell a várólistákat, és a kórházi fertőzések kockázatát ki kell zárni.
Fideszes képviselőtársaim, megértem, hogy önöknek a foci az első. Nekünk a magyar emberek egészsége - közös jövőnkért, egy igazságos Magyarországért! Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť