DR. LEGÉNY ZSOLT,

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT,
DR. LEGÉNY ZSOLT, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Akkor ismételten iPadről szeretném a Magyar Szocialista Párt vezérszónoki hozzászólását elmondani.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat - amely mindössze két paragrafusból áll - értelmében hatályát veszti a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Kubai Köztársaság Kormánya között az egészségügyi együttműködés tárgyában még Budapesten, 1966-ban megkötött egyezmény kihirdetéséről szóló ’69. évi 16. számú törvényerejű rendelet. Államtitkár úr az expozéjában említette, hogy a magyar fél ezt még 2012-ben kezdeményezte, hogy közös megállapodás útján szüntessük meg ezt a megállapodást, indokaként azt hozták fel akkor, hogy az egyezmény alapvető célját képező egyik egészségügyi együttműködés hosszú időn keresztül nem valósult meg.
Ennek az egyébként a Kubai Köztársasággal kötött megállapodásnak több cikke volt, és az 5. cikk értelmében az egyik szerződő félnek az átmenetileg a másik egyezményes államban tartózkodó állampolgárai térítésmentes egészségügyi sürgősségi ellátásban részesültek volna.
Tekintettel arra, hogy a felek között ez az egyezmény megszüntetésére vonatkozó szándékegyezőség létrejött, az egyezmény hatálya a nemzetközi jog szabályai szerint megszűnt, ezért az egyezményt kihirdető törvényerejű rendelet hatályon kívül helyezése szükséges.
Ezt mi természetesen értjük és el is fogadnánk, azonban kérdés számunkra, hogy ahogyan említettem az előbb, az egyezmény 5. cikke értelmében mindkét fél ingyenes egészségügyi ellátásba részesíti a másik fél heveny megbetegedésben szenvedő vagy halaszthatatlan orvosi beavatkozást igénylő állampolgárait, akik ideiglenesen a területükön tartózkodnak. Tehát kérdésként azért felmerül, hogy ezt követően mi lenne ezekkel a betegekkel, akik értelemszerűen elsősorban is turistaként vagy üzleti úton tartózkodnának a másik államban. Szóval, azért az egy kérdésként merül fel, hogy mi lesz majd ezeknek az embereknek a sorsa. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť