DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszonyok! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság a házszabályi rendelkezések 46. §-a alapján megtárgyalta a fiatalok életkezdési támogatásának kiterjesztésével kapcsolatos törvénymódosításokról szóló T/17997. számú törvényjavaslatot.
Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014-es országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar nemzet jövője, a hátrányos helyzetűek esélyeinek növelése iránti felelősségtől indíttatva a fiatalok önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából az Országgyűlés megalkotta a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXX. törvényt. A törvény rendelkezései alapján a magyar állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából minden 2005. december 31. napját követően született gyermek részére. Az életkezdési támogatás külön igénylésére nincs szükség, a Magyar Államkincstár automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére, és azon külön kérés nélkül helyezi el a támogatás összegét.
A jelen benyújtott és most tárgyalt törvényjavaslat célja, hogy a gyermekvállalást ösztönző akcióterv részeként az életkezdési támogatás és a Start-számlanyitás lehetősége a nem Magyarországon élő magyar gyermekekre is kiterjedjen. Ennek megfelelően a törvénytervezet elsősorban a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény egyes rendelkezéseit módosítja. A jelen tervezet a jogosultak körének bővítésén túl tartalmaz egyéb, többségében adatszolgáltatási eljáráshoz kapcsolódó egyértelműsítő és egyszerűsítő módosításokat is.
A Törvényalkotási bizottság a részletes vitát lezáró bizottsági módosításban foglaltakat elfogadta, amely jelentős részben kodifikációs pontosításokat tartalmazott. Érdemi változtatásként kiemelendő a természetes személyazonosító adat fogalmának módosítása, valamint annak előírása, hogy a gyermek természetes személyazonosító adatait a számlavezető kizárólag a gyermek részére megnyitott Start-számla vezetése és az azzal összefüggő feladatai ellátása érdekében kezelheti. A Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatot nem terjesztett elő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében elmondható, hogy a javaslat célja a gyermekvállalás ösztönzése a határainkon kívül élő magyarság körében is. Ennek a nemes célnak az érdekében kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy majd a végszavazásnál támogassák a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť