CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban, ahogy itt az előterjesztőtől hallottuk, a Külügyi bizottságban megvitattuk ezt a kérdést, és a Fidesz, illetve a KDNP mindenképpen egyetért abban, hogy ezt a parlamenti dimenziót érdemes megerősíteni. Ugyanakkor az is elhangzott, azt is hozzátettük, hogy a parlamenti dimenziónak nem feltétlenül a parlamenti közgyűlés az igazán jó megoldása, jelenleg is működik már egy állandó együttműködés, jelesül a V4-országok külügyi bizottságainak együttműködése, amit a házelnökök megállapodása hívott életre.
Sőt, most éppen soros elnökségünk alatt Kövér László elnök úr javasolta, hogy ez egy öt parlamenti bizottságot felölelő szakértői együttműködés legyen. Úgy érezzük, hogy egy organikus fejlődés az, ami talán később elvezethet egy parlamenti dimenzióhoz. Már csak azért is, mert éppen az itt említett Cseh Köztársaság az, amelyik egy kicsit még a parlamenti dimenzióban nem foglalt teljesen egyértelműen pozitívan állást. De gyakorlatilag ezen a Külügyi bizottságon keresztül ez működtethető és működött is, hiszen éppen Varsóban volt, most itt lesz december 13-14-én.
A bővítéssel kapcsolatban egy rövid szó, mert az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy Horvátországgal bővüljön ki. Ezt nem támogatjuk, hiszen voltak már arra példák, például az Alpok-Adria-együttműködés, ez a középeurópai kezdeményezés ma már 18 tagállamból áll, meglehetősen működésképtelenné vált. Mi a „V4 plusz” megoldásokat támogatjuk, V4 plusz Horvátország vagy V4 plusz Románia esetén már jó együttműködés az, ami egy ilyen nagy, széles középeurópai együttműködés lehet. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť