SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt évek során a Jobbik már több alkalommal elmondta, hogy alapvetően jónak és helyesnek tartja azt a törekvést, ami jellemezte a kormány politikáját, illetve miniszterelnök úr külpolitikáját, ami a regionális érdekek szerint, de egyébként történelmi alapokra helyezve próbálta erősíteni a visegrádi országok együttműködését. Ez jó és helyes irány szerintünk is, még akkor is, ha ennek az együttműködésnek azért volt több próbaköve is az elmúlt évek, hónapok során, illetve nem mindig sikerült ezeket az érdekeket összehangolni, vagy nem mindig olyan lépések történek a környező országok, különösen Szlovákia részéről, mint amit a magyar kormány elvárt volna.
Ez az előttünk fekvő javaslat gyakorlatilag két konkrét irányt jelöl ki. Úgy gondoljuk, hogy mindkét konkrét irány erősítené ezt az együttműködést, bár mind a kettővel kapcsolatban felmerültek már kételyek itt, akár Csenger képviselőtársam részéről is. Úgy látjuk, hogy ez a parlamenti dimenzió, túl azon, amit Vona Gábor elmondott, azt a lehetőséget is megteremtheti, hogy a visegrádi országok különböző pártjaiban is elmélyüljön az együttműködés fenntartásának a fontossága, kormányzati ciklusokon túl elmélyüljön ez az elkötelezettség.
Ami pedig a bővítést illeti, tudom, hogy a Fideszben vannak ilyen vélemények, hogy esetleg ez az együttműködést gyengítheti. Mi úgy látjuk, hogy ez épp hogy erősíthet. Ugye, a javaslatban mi úgy fogalmaztunk, hogy különösen Horvátországra tekintettel, de a javaslat nem Horvátországot nevesíti ebben a formában, mint akivel mindenképpen bővíteni kell; bár kétségkívül történelmi és regionális politikai érdekek alapján is ezt tartjuk elsődlegesen fontosnak. Szomorúan szemléljük azt, ahogy a magyar-horvát viszony mostanában alakul. Úgy gondoljuk, itt azért lenne még tennivalónk.
Csenger képviselő úr, ha önök alapvetően egyetértenek a parlamenti dimenzió valamilyen megteremtésével és egyébként az együttműködés valamilyen szintű bővítésével, akkor támogassák azt, hogy erről a kérdésről itt, a Ház előtt érdemben is tudjunk beszélni, mert a téma fontosságához méltatlan, hogy két-két percben tudtunk csak erről az ügyről most szót váltani. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť