VONA GÁBOR

Full text search

VONA GÁBOR
VONA GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ritkán van az ember olyan helyzetben, hogy azt tudja mondani, bárhogyan is alakuljon majd ennek a határozati javaslatnak a sorsa, mindaz, amiről ez a határozati javaslat szól, előbb-utóbb valóság lesz. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a V4 előbb vagy utóbb egy állandó parlamenti közgyűléssel lesz gazdagabb, de azt szeretném, és ezért vagyok itt, és ezért kérem önöket majd a határozati javaslatunk támogatására, ha ez minél hamarabb megvalósulna. Ha a cél ennyire egyértelmű, ennyire jó, ennyire szükséges, ennyire aktuális, akkor miért is várnánk tovább, ugyanis a határozati javaslatunk, ahogy azt félmondatban már említettem is, arról szól, hogy a V4-ek együttműködését, amely egy nagyon fontos regionális szövetségünk, talán a legfontosabb nemzetközi együttműködési fórumunk, a kormányok közötti szint mellett egészítsük ki egy állandó parlamenti közgyűléssel.
1991-ben még V3-ként jött létre ez az együttműködés, aztán Csehország és Szlovákia kettéválásával vált V4-gyé. Ha az elmúlt 26 évre visszatekintünk, akkor nyugodtan mondhatjuk azt, hogy az elmúlt 26 év számunkra legtartósabb nemzetközi szintű együttműködésének bizonyult ez a szövetségi rendszer. Azt gondolom, hogy nem csupán történelmi múlttal rendelkezik a V4-ek együttműködése, hanem mindenképpen van jövőbeni perspektívája is. Ezért az én tételmondatom az, ami lényegében közhelyeknek lesz az egymás után való felsorakoztatása: 1. a V4-ek együttműködés erősítése, elmélyítése, stabilabbá tétele érdeke Magyarországnak; 2. érdeke a V4-együttműködésben részt vevő négy tagállamnak; 3. érdeke egész Kelet-Közép-Európának; és 4. érdeke az Európai Uniónak is.
Hogy miért érdeke Magyarországnak, miért érdeke Kelet-Közép-Európának és a V4-tagállamok-nak, hogy állandó parlamenti közgyűléssel még mélyebbé tegyük ezt az együttműködést, azt gondolom, nem kell sokáig magyaráznom. Számtalan olyan problémánk van, sőt továbbmegyek, a problémáink többsége olyan, ami közös. Vannak közöttünk ellentmondások, vannak közöttünk történelmi és aktuális viták, de a problémáink közül tízből nyolc ugyanaz ebben a régióban, a V4-ek tagállamaiban pedig különösen. Ha pedig így van, milyen jó lenne, ha ezeket a problémákat közösen tudnánk megbeszélni, közös megoldásokat tudnánk rá találni, és adott esetben különféle nemzetközi színtereken, akár az Európai Unión belül is, közösen tudnánk értük tenni!
(18.00)
De miért érdeke az Európai Uniónak is egy erős V4? Azért, mert ha a V4 megerősödik, ha a V4-együttműködés stabilizálódik, akkor elképzelhetetlenné válik az, hogy Európa két- vagy többsebességes legyen. Ha mégis így lesz, akkor egy erős V4 a garancia arra, hogy mi a többsebességes Európában a magországokhoz fogunk tartozni. Úgyhogy nem kell talán magyaráznom a jelenlévőknek, és a bizottsági ülésen lefolytatott vita is az elutasítás ellenére is azt bizonyította, hogy a célban egyetértünk. A cél pedig nem más, mint egy dinamikus, stabil és erős V4-együttműködés létrehozása.
Ráadásul ez a felvetés nagyon aktuális is, hiszen egyrészről mi vagyunk a V4-együttműködés soros elnöke, nem tudom, hogy ez a „soros” szó itt jelen esetben használható-e, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy mi vagyunk az aktuális vezetői a V4-együttműködésnek. Ez mindenképpen aktualitást ad. Milyen szép lenne, ha ezt a történelmi előrelépést pontosan a mi elnökségünk tudná a karácsonyfa alá tenni.
A másik aktualitás pedig az, hogy jelen pillanatban válságban van a V4. Az elmúlt 26 év története amúgy is hullámzó volt, de itt most van egy kihívás, a slavkovi hármas, ugye, a cseh, osztrák és szlovák együttműködés sok külpolitikai elemzés és elemző szerint nagyon komoly kihívást jelent, és akár a V4-együttműködés szétbomlásával is fenyegethet. Meg kell előznünk az ilyen jellegű széttartó tendenciákat, széthúzást, és ehhez egy állandó parlamenti közgyűlés, azt gondolom, megfelelő alapot szolgáltat.
Miért nem tudott eddig a V4 stabilabbá válni, megerősödni? Miért nem történt meg ez az elmúlt 26 évben? Az én válaszom erre az, mert nem sikerült társadalmiasítanunk a V4-együttműködést. A V4-tagállamok állampolgárai számára ez valami távoli, kormányfők közötti koccintgatás, beszélgetés, nem pedig a mindennapok valósága. A tagállamaink állampolgárai nem érzik sajátjuknak ezt. Ha létrejön ez az állandó parlamenti közgyűlés, és a népszuverenitás legitimációjával ruházzuk föl a V4-es együttműködést, akkor végre a magyar emberek, a cseh emberek, a szlovák emberek és a lengyel emberek a magukénak érezhetik ezt az együttműködést; úgy érezhetik, hogy ez róluk szól, nem pedig néhány kormányfő magánügyletéről.
Ezért kérem önöket, ennek a történelmi felelősségünknek a tudatában, hogy ne várjunk tovább, ne késlekedjünk tovább, hanem most, amikor mi vagyunk ennek az együttműködésnek az elnökei, ezt a történelmi előrelépést, az állandó parlamenti közgyűlés lehetőségét valósítsuk meg. Ezért kérem, hogy támogassák határozati javaslatunkat. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť