NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Szeptember 5-én az ukrán törvényhozás elfogadott ez olyan oktatási törvényt, amely a felső tagozattól felfelé gyakorlatilag megnyitja a lehetőségét annak, hogy elukránosítsa a magyar oktatási rendszert. Október hónapban a Magyar Országgyűlésben kialakult egy konszenzus a parlamenti pártok között, hogy milyen módon lépjünk fel a kárpátaljai magyar oktatás védelmében. Mind az Európai Unió, mind az Európa Tanács, mind a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában világos útmutatással szolgált az Országgyűlés a kormány számára, és egy meglehetősen összetett diplomáciai akció vette kezdetét.
(16.50)
Az elmúlt hétvégén pedig a keleti partnerségi csúcstalálkozón vett részt a miniszterelnök, illetve a külügyminiszter úr. Azt hiszem, itt egy nagyon fontos sikert könyvelhetünk el, nevezetesen, hogy a keleti partnerségi csúcs miniszterelnöki és államfői szinten elfogadta azt, hogy a kisebbségi megszerzett jogokat nem lehet elvenni Ukrajna nemzeti kisebbségeitől, sőt a Velencei Bizottság ajánlásával kapcsolatban is egyértelműen megfogalmazta a csúcstalálkozó, hogy azt maradéktalanul végre kell hajtania Ukrajnának.
Ugyanakkor egyidejűleg Ukrajna háborúban áll Oroszországgal, ami nem teszi könnyűvé azt a helyzetet, hiszen egy olyan agressziónak van kitéve Ukrajna, amely mindennap szedi az áldozatait. Azt szeretném kérdezni, miniszter úr, hogy hogyan állunk ebben a küzdelemben, milyen reményekkel számolhatunk az elkövetkezendőt illetően a kárpátaljai magyarok szempontjából. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť