CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hogy kinek a szájából hangzik vagy éppen hangzott el az előbb hazugság, arról nem szeretnék vitát nyitni, de ha már szóba hozta a bevándorlást, mindenképpen szeretném azt mondani, hogy egy értelmezési kérdés: el kell olvasni és egyébként minden nyilatkozatot pontosan értelmezni, hogy mi van a mondatokban, mit lehet kiolvasni a mondatokból, mert soha nem mondta Varga Mihály úr azt, amit ön próbált tőle idézni.
Teljesen félreértette, teljesen rosszul mondta el azt, amit ön az előbb itt idézett. Szó nem volt erről az ővele készült interjúban.
De ha már egyszer a bevándorlást szóba hozta, engedje meg, hogy a következőkről tájékoztassam. Ha éppen nem olvasta volna az ön pártelnökének a nyilatkozatát, Vona Gábor beszélt arról, hogy el lehet gondolkozni a kvótán. Idézem az önök elnökének a nyilatkozatát, így szól: „A kvótarendszer is felmerült már, ugye, hogy a kvóták alapján szétosztjuk a bevándorlókat, és amíg ez, mondjuk, párezer emberről szól, addig azt mondom,” - mondja az önök elnöke - „hogy oké, ezen lehet gondolkozni.” (Balla György: Gratulálok! - Felzúdulás a Jobbik soraiban.) Felvétel van róla, szerintem nézzék meg, és értelmezzék ezeket a mondatokat is. Úgyhogy, arról, hogy ki mit mondott, ki mit akar, lehet egy külön vitát nyitni.
Természetesen szeretnék a kérdés tartalmi részére is visszatérni, de mindenképpen szükségesnek tartom a fogalmakat tisztázni, mert úgy tűnik, a képviselő úr nem tesz különbséget az illegális migráció, a külföldi befektetők és a munkavállalási célból Magyarországon dolgozó, harmadik országból származó külföldi állampolgárok között. Ez utóbbiak azok, akik hivatalos munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak Magyarországon, és akiket vendégmunkásoknak nevezünk. Ennek semmi köze nincs sem az általános migrációhoz, különösen annak illegális formájához, amit a kormányzat határozottan, szeretném kiemelni, határozottan elutasít.
(14.30)
Mint ahogy a megnevezéséből is kiderül, a vendégmunkások csak átmeneti ideig, munkavégzés céljából tartózkodnak Magyarországon, és a munkavállalási engedély érvényességének lejártát követően elhagyják az országot. Ők csak korlátozott számban kaphatnak munkavállalási engedélyt, hiszen a magyar munkaerőpiacot kvóta védi, amit a hazai vállalkozások messze nem használnak ki. Ez a bizonyos mennyiség, az a szám, amelyik megmutatja, hogy egy-egy évben hány harmadik országbeli munkavállalót lehet vendégmunkásként foglalkoztatni, 2004-ben 65 ezer volt, és ennyien is dolgoztak körülbelül Magyarországon. Jelen pillanatban ez a kvóta 50 ezer, és 10 ezren dolgoznak harmadik országbeli munkavállalóként ma Magyarországon. (Dr. Apáti István: Köszönjük.)
Tehát amit ön itt próbál riogatásképpen leírni, az semmiféle veszéllyel nem jár. Mindig is voltak vendégmunkások, minden országban és Magyarországon is voltak, mint ahogy mondtam, 2004-ben 65 ezer volt a számuk, a tavalyi évben 10 ezren dolgoztak körülbelül Magyarországon. Tehát nem kellene sem a számokat félreértelmezni, és nem kellene olyan gondolatokat megfogalmazni, sugalmazni, aminek semmiféle valóságalapja nincs.
Mi mindenképpen magyar munkavállalókkal szeretnénk megoldani azokat a foglalkoztatási problémákat, feszültségeket, ami a munkaerőpiacon van, magyar munkavállalókat szeretnénk a magyar munkahelyekre. Ennek érdekében alakítottuk át a szakképzést például azzal, hogy a második szakma megszerzése is ingyenessé vált. És olyan felnőttképzési intézkedések történtek és a felnőttképzésben olyan változások történtek, amelyek segítségével ez megoldható. Ennek egyik eszköze például (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a közfoglalkoztatásból való, elsődleges munkaerőpiacra való átvezetés, amelynek az eredményeképpen tavalyról idénre körülbelül 40 ezerrel kevesebben dolgoznak a közfoglalkoztatásban. Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť