CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Eddig is ezt tettük, már az utolsó kérdésre válaszolva, képviselő úr, hiszen azok az eredmények, amelyeket elértünk közösen a magyar társadalommal, a magyar gazdasággal együtt, ezt bizonyítják.
Kérdése többek között azért is meglepő, mert az ország egyik legjobb munkaerőpiaci helyzetű megyéjéről beszélünk, amelynek gazdasági teljesítménye az országos átlagot jelentős mértékben meghaladja, 2010 óta főként. De nemcsak az egy főre jutó GDP nőtt dinamikusan, hanem ennek megfelelően javult a foglalkoztatás és jelentősen emelkedtek a megyei bérek is. A vidéki Magyarországon jelenleg Vas megyében a legmagasabb a foglalkoztatás, a 2016 utolsó negyedévében mért 70,3 százalékos foglalkoztatási ráta jelentősen meghaladja az Európai Unió átlagát, amelyik 66,9 százalék, miközben a munkanélküliség is csak mindössze 2 százalékos. Az önök megyéjében, azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen megvalósult a teljes foglalkoztatás. A megyei bruttó bérek átlaga tavaly meghaladta a 240 ezer forintot, a munkavállalók nettó reálkeresete a családi kedvezmények beszámításával 25,5 százalékkal növekedett a megyében 2010 és ’16 között. Ez azt jelenti, hogy hat év alatt a negyedével javult a Vas megyében dolgozók bérének vásárlóereje.
Arra számítunk, hogy a térség továbbra is kiveszi a következő évek fejlesztésében és fejlődésében a részét, a szociális partnerekkel megkötött többéves megállapodásban foglaltaknak megfelelően és annak teljesülése esetén ugyanis az előttünk álló hat évben további 40 százalékos reálbér-emelkedés várható, amely természetesen Vas megyében - az ottani emberek teljesítményének ismeretében - jelentős mértékű béremelkedést fog jelenteni.
Azok az elképzelések, amit önök ígérgetésként többször meglebbentettek, meglebegtettek, azok a homályos elképzelések pedig természetesen önmagukban nem valósíthatók meg, hanem mindig egy gazdasági környezet figyelembevételével. Ezzel kérem azt, hogy a válaszomat fogadja el. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(12.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť