KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! Drasztikusan romolhatnak a tanulási és magatartási zavarral küzdő gyerekek esélyei azzal, hogy jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, és a sima pedagógusokat kényszerítenék arra, hogy gyógypedagógiai munkát végezzenek. Ez derül ki abból a tervezetből, ami április 13-án, nagypéntek előtt került fel a tárca honlapjára. Társadalmi egyeztetésre, véleményezésre pusztán április 18-ig adtak időt, pedig komoly változásokat tartalmaz.
A jövőben nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy az erre nem felkészített tanároknak kellene ezt a feladatot is ellátni. Megszüntetnék annak a lehetőségét is, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő diákokat - idetartoznak a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás tanulók is - a nevelési tanácsadó javaslatára fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól. Ez mintegy százezer diákot érint hátrányosan. Az ő fejlesztésükhöz speciális felkészültségre lenne szükség és van szükség, nem az elégtelenek begyűjtésére. További javaslat, hogy az ország bizonyos régióiban, illetve meghatározott szakmai területeken pedagógus végzettség nélkül is lehetne tanítani.
Kérdezem öntől, államtitkár úr: önök végleg lemondtak a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekekről?
Miért nem akarják a jövőben biztosítani számukra a megfelelő minőségű oktatást? Miért csak most látják be, hogy az ország egyes részein jelentős pedagógushiány van, különösen a gyógypedagógusokat érintően? És miért a képesítés alóli felmentéssel kívánják kezelni azt a problémát, amit önök okoztak 2015-ben, amikor kényszernyugdíjazták a pedagógusokat, és nem engedik őket, hogy szerződéssel nyugdíj mellett is taníthassanak? Pedig nagy igény lenne rá. Köszönöm előre is a válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť