POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A szisztematikus határellenőrzésről szóló rendeletet hatálybalépését követően, átültetés nélkül, közvetlenül, kötelezően alkalmazni kell a tagállamoknak. A szisztematikus határellenőrzés bevezetésével kapcsolatban kialakult helyzet sajnos a szakmai várakozásokat egyértelműen igazolta: nemcsak Magyarországon, hanem a délkelet-európai országokban is jellemző, hogy nem bírják a határátkelőhelyek az ekkora mértékű nyomást. Olaszország és Horvátország között már felfüggesztették a szisztematikus határellenőrzés végrehajtását, ugyanez történt Szlovénia és Horvátország között, s így történt ez Magyarországon is, hiszen bár megnöveltük Magyarországon az útlevélkezelői létszámot, ennek ellenére a szisztematikus határellenőrzés felfüggesztésének a lehetőségével élnünk kellett szerb és horvát viszonylatban is. A csúcsforgalmi időszakban áttértünk a szúrópróbaszerű ellenőrzésekre. Ennek a felfüggesztésnek természetesen megvan a szabályszerű rendszere, és ennek a bejelentésével éltünk. A húsvéti időszakban igyekeztünk munkaszervezési módszerekkel csökkenteni a várakozási időt, a határellenőrzést végző rendőrök nem a fülkében ülve végezték az ellenőrzést, hanem a várakozó gépkocsiknak elébe menve végezték a munkájukat. A tapasztalatokat figyelembe véve a Belügyminisztérium a kormányülésen kezdeményezni fogja, hogy a kormány a nyári időszakban való felfüggesztésre tegyen javaslatot.
Folyamatosan ellenőrizzük az átlépési sebességet, és Magyarország, a magyar kormány nyitott arra, hogy az ehhez szükséges technikai fejlesztéseket megtegyük, ugyanakkor jeleznem kell, hogy a partnerországok együttműködése is szükséges ehhez. Mi már azt is nagy eredménynek kellett hogy tekintsük, hogy egyes viszonylatokban a közös határellenőrzés, a közös ellenőrzés a gépjárművek között is megindulhatott, ezáltal is valamely mértékben gyorsítottuk a határátlépést. Bízom abban, hogy a nyári időszakra a partnerországok elfogadják az ajánlatainkat, és ezáltal felgyorsulhat az átlépés. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť