DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt képviselő úr, ön is nagyon könnyen tájékozódhat, hiszen törvények, jogszabályok szabályozzák az átvétel menetrendjét. Egyrészt az egyházak a törvény erejénél fogva jogosultak akár alapítani köznevelési intézményt, akár átvenni. Voltak persze olyan kormányzatok, amelyek csak annyira törődtek az iskolákkal, hogy miként tudták a fenntartóikat adósságba taszítani.
De rátérve erre a kérdésre, ahogy mondtam, egyháznak mind alapításra, mind fenntartói jog átvételére van lehetősége azok mellett a szabályok mellett, amelyek mindenki számára utolérhetőek és nyilvánosak. Ilyenkor egy véleményezési eljárást kell lefolytatni. A véleményezési eljárás kapcsán ki kell kérni a véleményét az alkalmazotti közösségnek, az iskolaszékkel konzultálni kell, a szülői szervezet véleményét ki kell kérni, és az iskolai diákönkormányzattal szintén tárgyalásokat kell folytatni.
Ha a szülők több mint fele támogatja a fenntartóváltást, akkor ezt a minisztérium is engedélyezni szokta. Ugyanakkor az egyházak magukra nézve ennél általában szigorúbb szabályokat írnak elő. Hiszen vannak olyan fenntartók, vannak olyan egyházmegyék, amelyek nem érik be azzal, hogy a szülők fele, hanem általában azt követelik meg, akkor vesznek át egy intézményt, ha a szülők kétharmada ezt kéri, hogy az illető egyház vegye át annak az iskolának a működtetését. Ilyen szigorúbb szabályok mellett történt az a nagymértékű, tehát a korábbi időszakokhoz képest messze nem fogható mértékű átadás, amelynek révén egyházi fenntartásba, egyházi működtetésbe kerültek az intézmények, a szülők, a diákok, a tanárok és mindenki más véleményének kikérése mellett.
Azt is elmondanám, hogy azokban az esetekben, amikor nem volt meg kellő mértékben a támogatottság, ott a minisztérium minden esetben elutasította ezeket a kéréseket. Volt olyan, ahol a támogatottság szintje meg is volt, de más okból azt mondta a minisztérium, hogy az intézményt állami kötelékben kell tartani. Ami az ön felszólalásából átszüremkedett, tisztelt képviselő úr, az nem a jó szándékú aggódás, inkább csak egy szolid egyházellenesség. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Tukacs István nevet.)
(13.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť