SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Abban talán egyetérthetnénk, hogy a felsőoktatás nem lehet a napi politikai csatározások színtere. Talán abban is egyetérthetnénk, hogy a felsőoktatás nem válhat opportunista kalandorok prédájává. És talán abban is egyetérthetnénk, hogy a felsőoktatás nem eshet áldozatul személyes frusztrációból adódó sértettségnek. És ha ezekben egyetértünk, és egyetértenek ezekben önök is, akkor nem értem, hogy miért védik ezt a törvényt, hiszen akkor abban is egyet kellene érteniük velünk, hogy nem játszadozhatnak a felsőoktatással csupán azért, mert Orbán Viktor már nem szereti úgy Soros Györgyöt, mint régen; nem játszadozhatnak a felsőoktatással csupán azért, mert Orbán Viktort az új amerikai elnök nem hajlandó fogadni. Akkor ebben egyet kellene értenünk. A jogalkotást nem szabad Orbán Viktor sértettségének és mentális problémáinak a kezelésére felhasználni. (Folyamatos moraj.)
Felhívom képviselőtársaim figyelmét, mielőtt a jogalkotás felelősségteljes és nemes feladatához látna bárki, ajánlatos elolvasni a jogalkotásról szóló törvényt. Már csak azért is, hogy tisztában legyen a törvénygyártó azzal, hogy pontosan mi az elvárás ebben a műfaji kategóriában. Lássuk, hogy ehhez a törvényhez kapcsolódóan önök mit alkottak! A törvényben rögzített alapelv, hogy a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. A benyújtott törvény, a szabályozás a külföldi felsőoktatási intézményekre vonatkozik, és nem volt egyértelmű a szabályból, hogy pontosan kinek kell szerződnie kivel, illetve miről, pontosan annak érdekében, hogy külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon is folytathasson képzést. Ezt önök is észrevették, hogy ezen a ponton sérti a jogalkotási törvényt a benyújtott módosító javaslatuk, és ezért egy módosító javaslattal ezt korrigálták. De ez nem egy megfelelő munka véleményem szerint.
A másik alapvető követelmény, hogy a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Ezen előzetes hatásvizsgálat valószínűleg nem történt meg, hiszen ha megtörtént volna, akkor annak eredményét önök itt bőszen lobogtatnák. A várható hatások elemzése nélkül alkotott szabály azon túl, hogy jogsértő, még kártékony is, hiszen zavart idéz elő a jogrendszerben, ami az állami berendezkedés talapzata, illetve a társadalmunk alapja, ráadásul súlyos hatásai lehetnek ennek a törvénynek a határon túli, például erdélyi magyar érdekeltségű egyetemekre. A hatásvizsgálat erre is kiterjedhetett volna. A sebtében összedobált előterjesztés olyan kontár munka, ami nem üti meg a törvényjavaslatokkal szemben támasztott minimális követelményeket, illetve több ponton is jogsértő, tehát azt egy tisztességes honatya nem fogadhatja el.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány kommunikációja szerint a jelenlegi módosítást az indokolja, hogy a CEU nem tetszik a jelenlegi kormányzatnak, mert annak alapítója ellen keresztes hadjáratot viselnek, őt kiáltották ki a patás ördögnek. Na de, képviselőtársaim, én elfogadom az önök érvelését, hogy Soros György a patás ördög, de akkor akit az ördög taníttatott, akinek a tanulmányait az ördög fizette, az meg az ördögfióka, Orbán Viktor (Taps és derültség az MSZP soraiban.), akkor ebben is egyezzünk meg.
De ha már ördögökről és démonokról beszélünk: annak idején a Kádár-rendszer nem szívlelte ezen személy tevékenységét - a jelenlegi rendszer vajon miért támadja a Kádár-korszaknál is ádázabbul ezt az embert? Talán csak nem azért, mert a jelenlegi rendszer ugyanolyan vagy még rosszabb, mint a Kádár-rendszer? (Kunhalmi Ágnes: Rosszabb!) Ha az előttünk fekvő törvényjavaslatra tekintek, akkor meg kell állapítsam, hogy minden bizonnyal a kérdésemben rejlő feltételezés igaz: a mostani rendszer nem más, mint a Kádár-rendszer újraélesztett paródiája. (Kunhalmi Ágnes: Rákosi-rendszer!)
Van még egy nagyon fontos dolog a törvényjavaslattal kapcsolatban. Felmerül a kérdés, mi indokolja, hogy egy évvel a választások előtt éppen egy marginális magánegyetem létezésének csip-csup ügyeivel foglalkozzon az Országgyűlés. Sajnos azt kell mondjam, hogy semmi különös objektív oka nincs annak, hogy most erről beszélgetünk, az egyetlen indok, amiért most ezt az ügyet idehozta a felsőoktatásért felelős miniszter, mert azt akarja, hogy erről beszélgessünk és ne másról, ne más olyan dolgokról, amelyek valós problémák, amelyek már évek óta megoldásért kiáltanak, de még nem merték idehozni a törvényhozás színe elé. Az igazi problémák: a kormány alkalmatlansága, a fojtogató korrupció és a mérhetetlen cinizmus, amivel az ország ügyeit intézik.
(13.00)
A mostani kérdés semmi más, csak figyelemelterelés, csak a politikai kommunikáció része. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, meddig kívánnak statisztálni ehhez a cirkuszhoz? Mikor veszik már észre, hogy egy újabb egypártrendszerű diktatúra kialakításában segédkeznek? (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť