DR. RÉPÁSSY RÓBERT,

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT,
DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az imént az Igazságügyi Minisztérium államtitkára részletesen ismertette a törvényjavaslatot, amelyet képviselőcsoportom támogat. Szeretném a részletes ismertetésből kiemelni azokat az elemeket, amelyeket fontosnak tartunk, és amelyek miatt támogatjuk a törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat elsősorban az európai uniós és nemzetközi bűnügyi együttműködés területét érinti, de a módosítások több anyagi jogi, büntetőjogi és a bűnügyi nyilvántartási rendszer egyes területeit is érintik. Alapvetően technikai jellegű módosítások is szerepelnek a törvényjavaslatban.
A törvényjavaslat fő indoka, hogy a külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos eljárást újra kell szabályozni, mivel az Európai Unió Bírósága egy magyar ügy kapcsán megállapította, hogy a büntetőeljárási törvényben szabályozott külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos különleges eljárás ellentétes az uniós joggal. Azonban érdemes tisztázni, hogy csak annyiban ellentétes az Európai Unió jogával a külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos magyar eljárás, amennyiben az automatikus és nem pedig egyedi ügyekre vonatkozik. Tehát ezért a törvényjavaslat már az Unió jogával összhangban tartalmazza, hogy minden esetben egyedi ügyekre kell a külföldi ítéletek elismerését alkalmazni.
A következő ilyen szempont, a módosítás indoka, hogy a határokon átnyúló nyomozások egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak. Ennek oka, hogy 2014-ben egy európai parlamenti és tanácsi irányelv született, amely lehetővé teszi az EU-tagállamok igazságügyi hatóságai számára, hogy a kölcsönös elismerés alapelveire figyelemmel egy másik uniós államban a bizonyítékok gyűjtését és azok átadását kérjék.
A harmadik ilyen ok, ami miatt változtatni kell, a terrorizmus elleni küzdelemről szóló tanácsi kerethatározatot felváltó európai parlamenti és tanácsi irányelv, amely bár megszületett, de még annak kihirdetése nem történt meg.
(14.30)
Azonban helyes, ha ebben a törvényjavaslatban már ezt a végleges irányelvet figyelembe vesszük, és ennek érdekében a pszichoaktív anyag csekély mennyiségének újrafogalmazása történik a büntető törvénykönyvben és a szabálysértési eljárásról, a szabálysértésekről és a szabálysértési nyilvántartásról szóló jogszabályokban.
A negyedik ok, ami miatt módosítani szükséges a jogszabályainkat, a külföldi ítéleteknek a hazai eljárások során történő figyelembevételére vonatkozó új rendszer, ezért módosítani kell a bűnügyi nyilvántartási rendszerünket, azaz garantálni kell, hogy a külföldi ítéletek a magyar bűnügyi nyilvántartás rendszerében megfelelő módon, az Európai Unió jogával és természetesen az érintettek érdekeivel összhangba kerüljenek.
Végezetül: az Európa Tanács pénzmosásról, bűncselekményből származó jövedelmek felkutatásáról és a terrorizmus finanszírozásáról szóló egyezménye esetén egy magyar fenntartást vonunk vissza, és ennek következtében az eredeti egyezmény maradéktalanul érvényesülhet.
Tehát, tisztelt Ház, legalább öt olyan okot soroltam föl, ami miatt a törvényjavaslatot támogatjuk, és amelynek támogatására kérem a Házat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť