DR. HÖRCSIK RICHÁRD,

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD,
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Kedves Képviselőtársaim! A tisztelt Ház előtt lévő T/13923. törvényjavaslat, ahogy hallottuk államtitkár úrtól, ez nemzetközi szerződés kiegészítéséről rendelkezik. A kiegészítés kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés ezzel az előttünk fekvő törvénnyel adhat felhatalmazást. Ahogy hallottuk államtitkár úrtól, a törvényjavaslat tárgya pedig az Abaújvár és Kenyhec települések közötti, nemrég, 2015. december 16-án átadott Hernád-hídról szóló megállapodásnak a technikai módosítása. Tehát gyakorlatilag egy technikai módosításról van szó, hogy 2 és fél méterrel szélesebbre sikeredett a híd.
Ezt a módosítást kell átvezetni a megállapodás szövegében. Ez egy olyan technikai kérdés, amellyel minden kormány, tehát a szlovák és a magyar kormány is egyetért, és remélem, hogy a parlamentben minden frakció is támogatja.
(13.50)
Mint a Fidesz vezérszónoka és a térség, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, engedjenek meg nekem pár szót arról, hogy mit is jelent számunkra ez az elkészült híd, miért fontos ennek a hídnak a működése, és milyen új távlatokat nyitott meg a sokak által tévesen csak elzárt területnek titulált északkelet-magyarországi térségben. Jól tudjuk azt, hogy a trianoni békediktátum után a sors úgy hozta, hogy mind a magyar abaúji, mind a szlovák abaúji térség úgynevezett zsák régióvá vált, és innen 1920 óta sajnos a fiatalok elvándorlása folyamatos. Így tehát régi adóssága a politikának a két ország közötti együttműködésben, hogy a két abaúji régió közötti elzártságot megszüntesse. Talán valamit visszahozhatunk a régió fejlesztése érdekében.
Egyébként, tisztelt elnök úr, régi adósságunk, hogy a határfolyóink felett a határ két oldalán lévők közötti kapcsolattartást folyamatosan segítsük, a gazdasági fejlődést pedig a régi hidak újjáépítésével vagy új hidak megépítésével elősegítsük, s nemcsak a Duna, hanem az Ipoly vagy éppen, mint jelen esetben, a Hernád felett is. Igen, tisztelt képviselőtársaim, minden egyes új híd régi történelmi sebeket gyógyít, és ezáltal azt is mondhatnám, hogy megalapozza a jövőbeni szoros együttműködést, a szabadon átjárás feltételeit. Ne feledjük azt, hogy a schengeni térségen belül vagyunk, Miskolc és Kassa, azaz mind a két régiós nagyváros a térség minden állampolgára, tehát a szlovákok és magyarok számára is könnyebben elérhető. A Hernád-híd pedig különösen Kassát hozza közelebb az abaújiak számára. Ne feledjük azt, hogy 1920 előtt Abaúj vármegye székhelye Kassa városa volt, és erre volt felfűzve az abaúji térség gazdasága is. Ez 1920 után sajnos megakadt, és a gazdasági sorvadás, az elnéptelenedés ezért következett be ebben a régióban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy röviden felidézzem, hogyan is épült meg az új közhíd, ami, ismétlem, 71 év után ismét összeköti a Kassa-vidéki járásban található Kenyhecet és a magyarországi Abaújvárt. Igen hosszú előkészítő folyamat után a megállapodást 2014 júniusában írták alá. Ezt követően az események, hála istennek felgyorsultak. 2015 májusában megkezdődhettek a tényleges munkálatok, és 2015. december 16-án átadásra került a 61 méter hosszú és 10,6 méter széles vasbetonhíd.
Fontos még elmondani erről az objektumról, hogy a mintegy 4 millió eurós beruházás 85 százaléka uniós forrás, amit kiegészített a szlovák és a magyar kormányzat, illetve a két érintett önkormányzat hozzájárulása. Úgy vélem, hogy ez a híd kiváló példája a határ menti jó együttműködésnek, és az uniós források célzott és hatékony felhasználásának. Ha van felépített objektum Magyarországon, amit uniós pénzből készítettünk, annak a hasznosulása jól mutatkozik ennek a hídnak az átadásával.
Tisztelt Képviselőtársaim! 2015 decembere óta közel 14 hónap telt el, és a híd jótékony hatásai már most is kimutathatók. A híd a Kenyhec és Abaújvár közötti 22 kilométeres távolságot alig 4,5 kilométerre csökkentette le, és Abaújvárról Kassa immáron közvetlenül elérhető, így egyre több az olyan szlovákiai család, aki nem vesz méregdrága telket vagy épületet Kassán, hanem átjönnek Abaújvárra, és innen ingáznak be naponta Kassára dolgozni. Sivák Tamás polgármester úr tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban húsz család jött át Szlovákiából Abaújvárra és vett régi házat, azokat felújították, illetve ennyien telepedtek le. Ez is mutatja azt az irányt, hogy hála istennek, megszűnt ezzel a település elnéptelenedése.
Amennyiben a térségben kissé távolabbra tekintünk a Hernád-híd hatásait illetően, azok a gazdaság több szektorában is egyértelműen kimutathatók. Például a mostani téli időszakban, amikor nem a turizmus idejét éljük, naponta közel kétszáz jármű halad át a hídon, és ez a szám a nyári hónapokban megsokszorozódik. Természetesen a következő fontos lépés, hogy az odavezető utakat megerősítsük, mert itt is sok problémát látunk.
Mint a térség országgyűlési képviselőjének van szerencsém a helyi vállalkozók, termelők, gazdák tapasztalatait első kézből meghallani. Például a Hollóházi Porcelángyár esetében a gyár és a múzeum látogatottsága a tavalyi évben lényegesen meghaladta a korábbi évek átlagát, és jelentősen megnőtt a helyben eladott porcelánok értékesítése.
Sokat beszélünk a munkahelyteremtésről. Az egyik elvárása a szlovák, de főleg a magyar félnek az volt, hogy a híd megépülésével majd új munkahelyek jönnek létre. Nos, úgy vélem, hogy e téren is közelebb hozta a Kenyhecen működő ipari parkot a magyar fél számára, ami egyre több hollóházi és környékbeli lakos számára jelent új munkalehetőséget, éppen a gyorsabb és könnyebb megközelíthetőségnek köszönhetően.
De még a távolabbi Telkibányáról is több mint egy tucat polgárnak jelent munkalehetőséget, negyedére csökkentve a munkába utazásuk idejét. Lehet, hogy képviselőtársaim azt mondják, hogy ez csak pár tíz-húsz munkahely, de nekünk nagyon sokat jelent Abaújban. Ezért úgy érzik az Abaújban élő polgárok, hogy ez a híd számunkra egy fontos fejlődési lehetőséget hozott.
A fentieket kiegészíti a folyamatosan növekvő kerékpáros turizmus. Itt is megjegyzem, hogy a HUSK-os pályázatokban a szlovák és a magyar partnerek, önkormányzatok közösen adtak és adnak be a kerékpárút kiépítésére pályázatot, hiszen a kerékpáros turizmus rohamosan fejlődik ebben a térségben.
Mindez egyébként jól kiolvasható falusi vendéglátás iránt megnövekedett keresletből is. Például csak Telkibányán a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált külföldi vendégek száma jelentősen megnövekedett az előző évekhez képest. És persze itt vannak a várak, mint a füzéri vár, itt van a Közép-Európában is egyedülálló sátoraljaújhelyi kalandpark a sportok szerelmeseinek, Sárospatak pedig a fürdők rajongóit vonzza a korábbinál sokkal lényegesebb számban, éppen a kenyheci hídnak köszönhetően.
Tisztelt Képviselőtársaim! A listát vég nélkül lehetne folytatni, de remélhetőleg ebből is látják képviselőtársaim, hogy az Abaújvár-Kenyhec közötti híd nemcsak két települést köt össze, de az egész térség előtt is új fejlődési lehetőségeket nyitott meg eddig is, és ezután is folyamatosan.
Tisztelt Képviselőtársaim! A híd megépítése tehát pozitív hatást gyakorolt a térségben élők életére mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon. És a két település összekötésével, együttműködésük elmélyítésével a hátrányos helyzetű abaúji terület versenyképessége fokozatosan növekszik, számos turisztikai lehetőséggel kecsegtet a zempléni területen is. Ezért kérem, tisztelt képviselőtársaim, hogy támogassák az előttünk lévő törvényjavaslatot. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť