CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én jónak is és felelősségteljesnek is gondolom ezeket a felvetéseket, és szeretném meg is köszönni. Nincs arra időkeret, hogy mindegyikre részletesen kitérjek és választ adjak, de igyekszem néhány sorban azért, itt is visszafelé menve.
A közösségi házak témáját tekintve: minden egyes telepprogramban, amely most indult el, minden egyes programnak része a közösség. Ugyanis a telepprogram új megközelítésben fog most megvalósulni a következő években, alapvetően a helyi közösség fejlesztésén, a helyi közösség erőforrásainak a megerősítésén keresztül, és ennek fontos része az, hogy közösségi helyiség, közösségi terem, közösségi ház legyen. Az elmúlt években is ez egy fontos része volt a fejlesztéseknek, és most is az lesz.
A következő fontos kérdés a FROKK kérdése, tehát a kulturális központ kérdése. Itt képviselő úr bizonyára tájékozódott arról, hogy decemberben a kormány ezt jelentősen megemelte, és a ’18-as költségvetésben ott szerepel a működése. Hiszen úgy tervezzük, hogy ez körülbelül tavasztól, legkésőbb májustól, júniustól el tud indulni, hogyha a beruházás olyan ütemben halad. Tehát az időarányos része a működési forrásoknak ott szerepel a költségvetési törvényben.
A következő kérdés a média, a kultúra, a nyelv és a roma fiatalok kérdése. Mi is azt gondoljuk, hogy a társadalmi integrációnak rendkívül fontos része az, hogy a többségi társadalom és a roma kultúra megbecsülését és értékeit közelítsük egymáshoz. Minél több olyan fórumot biztosítsunk, ahol nem elkülönült társadalmakként tudnak ezek létezni, hanem lehetőséget biztosítunk a kultúrán keresztül arra, hogy a közös út, a közös sors és a közös jövő legyen az, amely meghatározza az egymással élést, nem az egymás mellett élést, és ennek fontos része a kultúra, ahogy ön is említette. Azokat a kulturális pályázatokat ezért írtuk ki, több ilyen hazai finanszírozású és uniós finanszírozású program is van. De hadd utaljak Balog Zoltán miniszter úrnak a bejelentésére március közepén, amikor a „Kapcsolódj be!” programot meghirdette. Rendkívül fontos, hogy a képernyőkön is találkozzunk ezekkel a felkészült roma fiatalokkal. Az ösztöndíjprogram, amelyet ő bejelentett, együtt az MTVA-val, ezt szolgálja. Tehát most folyik ennek a végrehajtása és a lebonyolítása. Azt gondoljuk tehát, hogy mind kulturális tekintetben, mind a média tekintetében jelentős előrelépések történtek.
Hadd utaljak még röviden a telepprogramra és annak hatására az egészségre. Ennek a forrásai alapvetően nem a költségvetési törvényben vagy nemcsak a költségvetési törvényben vannak, hanem a két nagy uniós fejlesztésben. A kormány nemcsak a felzárkóztatási stratégiában rögzítette azt, hogy a hátrányos helyzetű családok lakhatási problémájával kapcsolatban valamit tenni kell, hanem azt lebontotta egy szakpolitikai intézkedéssé, egy szakpolitikai koncepció készült, 2015 augusztusában hagyta jóvá a kormány. Ezt úgy hívjuk röviden, hogy telepstratégia, és azt tartalmazza, hogy mi az az új megközelítés, amelyet a következő években biztosítani kell erre - közösségfejlesztés, diagnózis, a Jelenlét-program, tehát sok olyan eleme van, amelyet ön már biztos, hogy ismer -, és ehhez egy 22,5, illetve egy 22,8 milliárdos keretösszegű programot, az egyik az ERFA, tehát a fejlesztő, a beruházási, a másik pedig az ESZA típusú, a kettő együtt tehát majdnem 45 milliárd forint.
Én nagyon bízom abban, hogy több száz szegregátum, szegregált városrész, illetve településrész kapcsán tudunk érdemben segíteni, úgy, hogy az aztán hosszú távon fenntartható legyen, hiszen ezeket a forrásokat csak úgy szabad felhasználni, ha a helyi erőforrásokat megerősítjük, hogy aztán a közösség számára, amikor az uniós pénz és a támogatási időszak letelik, utána is ezek az eredmények megmaradjanak.
Én bízom benne, hogy ez a program ezt a célt fogja szolgálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť