BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, jó papírt kapott és jó választ fog adni. Nemrégiben kiírtak egy pályázatot, hogy a különböző vendéglátóegységek roma előadóművészeket tudjanak foglalkoztatni. Ezzel egyetlenegy baj van, hogy csak Budapesten, miközben nagyon sok vidéki városban, településen ápolják a cigányzene kultúráját. Számos idegenforgalmi központot zártak ki a támogatási lehetőségből. Ha komolyan gondolták volna azt, hogy az előadóművészeket segítik, akkor a vidéki főbb helyekre is kiírták volna a pályázatokat.
Nemrégiben Teleki László képviselőtársam már felvetette ezt a problémát. Akkor Hoppál Péter államtitkár úr azt válaszolta, hogy egy mintaprogram indul, és valóban csak a budapesti szervezetek, vendéglátóegységek számára írták ki a pályázatot.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egyik kérdésem az lenne, hogy mi ez a mintaprogram. Mit értsünk ezen? Azt, hogy vidéken az lesz a minta, hogy nyugodtan szűnjön meg az élőzene, nyugodtan menjenek máshova, akár külföldre és ott zenéljenek. Ugyanis máshol örömmel és szívesen alkalmaznak cigány előadóművészeket. Nemrégiben derült ki például, hogy a hortobágyi csárdában, ami a világörökség része, már nincs élőzene, idéntől nem alkalmaznak előadóművészeket. Egy több mint kétszáz éves hagyomány szűnt meg ezzel a Hortobágyon.
Ha önöknek a hagyományok őrzése, a kultúra ápolása nagyon fontos volna, akkor nem engedné a kormány, hogy az egyik legfontosabb turisztikai célponton működő csárda inkább gépről játsszon népzenét ahelyett, hogy ezt a kétszáz éves hagyományt továbbra is biztosítanák. Tudja, államtitkár úr, gépről, cigányzene, a hortobágyi csárdában - szerintem mindent elmondtam ezzel.
Kérdezem államtitkár urat, hogy mikor fogják ezt a problémát megoldani. Remélem, azt fogja mondani, ha ma, és holnaptól újra, mint kétszáz évvel ezelőtt is, a cigányzene élőben fog szólni a hortobágyi csárdában. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť