FÖLDI LÁSZLÓ,

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításához a jogszabályi környezet 2016. április 1-jé-vel lépett hatályba, az eltelt időszakban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tapasztalatai alapján a jogszabályi környezet felülvizsgálata szükségessé vált. Ez a felülvizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás stabilitásának biztosítása, a közszolgáltatók együttműködésének javítása, a közszolgáltatás folyamatos és zavartalan ellátása érdekében a törvényi és végrehajtási rendeleti szabályozás módosítását meg kell valósítani. Tulajdonképpen ez a törvényjavaslat van most a tisztelt Ház előtt. Az előterjesztés megszünteti a szabályozási pontok módosításával a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható anomáliákat, illetve azokat kezeli, ezáltal a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer kiszámíthatóbbá válik.
A hulladékgazdálkodási rendszer működését érintő jogszabályi módosítások főbb pilléreit már államtitkár úr is felsorolta, előttem Bartos Mónika képviselőtársam is elmondta, de azért hadd említsem meg, ami számomra különösen fontos, a nevelési-oktatási intézmények papírhulladék-gyűjtésének a kérdését. Nagyon fontos célnak tartom, hogy az iskolai papírgyűjtés révén a papírhulladék vonatkozásában is a szelektív gyűjtés áll be. Én emlékszem még annak idején tanár, igazgató koromból, hogy külön szedtük az újságpapírt, külön szedtük a fényes papírt és sok minden mást. Nagyon fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy ezáltal ha a gyerekek kvázi szelektíven gyűjtik a papírt, tudatos hulladékgazdálkodóvá válnak tulajdonképpen, és ezáltal jól tudjuk formálni a gyerekek hulladékhoz való kapcsolatát, hulladékhoz való viszonyát, és a papíron keresztül nemcsak a papírhulladékkal, hanem a műanyaggal, üveggel való kapcsolatukat is.
Az üveghulladék átvételével kapcsolatban a betétdíjas üvegek visszavételéhez hasonlóan a kereskedelmi eredetű csomagolási hulladék visszagyűjtésében fontos, hogy részt kell venni a kereskedelemnek. Ez nem új dolog tulajdonképpen, ez valamikor is így volt, hogy a boltban megvettük az üvegben a különböző árut, és amikor az kifogyott, akkor utána visszavittük a boltba az üveget, hogy váltsák vissza. Ezzel semmi probléma nem volt. Ez nyilván akkor volt még, amikor nem volt kvázi szelektív hulladékgyűjtés.
Az előterjesztés által előírt kötelezettség nem érinti a már működő betét- vagy letéti díjas rendszert, a két visszavételi rendszer ugyanis egymástól eltérő esetkörre tartalmaz szabályozást. Míg a csomagolási hulladékok visszavételi rendszerében hulladékot vesz át a termék forgalmazója és gyártója, addig a betétdíjas rendszerben a visszagyűjtés a betétdíjas termék vonatkozásában áll csak fenn.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Nem kívánok különösebben hosszú időt tölteni a nonprofit formában működtetéssel, hiszen államtitkár úr, illetve képviselőtársaim ezt jól elmondták, teljesen feleslegesnek tartom ismételni. Azt lényegesnek tartom, hogy valóban találja meg mindenki ebben a rendszerben a maga helyét. Meggyőződésem, hogy ez a módosítás helyre teszi a dolgokat, és valóban egy nagyon jó új közszolgáltatási forma alakul ki, és ezáltal a szelektív hulladékgyűjtés, az üvegek visszaváltásának a kérdése is megoldódik.
A KDNP támogatja az előttünk lévő törvénytervezetet, és arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy önök is támogassák.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť