DR. VITÁNYI ISTVÁN,

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN,
DR. VITÁNYI ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország versenyképességének fokozása a jogi szabályozó környezet módosításával is elősegíthető, mondhatni, ez a magyar gazdaság további fejlődésének állomása.
A kormány 2016 októberében döntött a Nemzeti Versenyképességi Tanács felállításáról, amely 2017. március 23-án tartotta meg alakuló ülését. A testület tagjai hat olyan területet jelöltek meg, ahol lehetőséget látnak felmutatható célok elérésére rövid távon. Tehát beszélhetünk a cégalapításról, az építési engedélyek felülvizsgálatáról, az energiaellátás biztosításáról, az adminisztrációról, a kistulajdonosok védelméről és a fizetésképtelenségről.
Az előttünk fekvő, az egyes törvényeknek az üzleti környezet jogi versenyképességének növelése érdekében szükséges módosításáról szóló, T/ 15362. számon benyújtott törvényjavaslat az imént felsoroltakat érinti. A javaslat a gazdasági igényeket felismerő lépések elérése érdekében az alábbi intézkedéseket tartalmazza.
A javaslat biztosítja, hogy a nyilvánosan működő részvénytársaságok tőkeemelése a lehető leggyorsabban átvezethető legyen a cégnyilvántartáson. Biztosítani kívánja, hogy a részvényjegyzés lezárását követően a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhessen a részvények keletkeztetése, amely a cégbírósági bejegyzéstől függ. A gyorsított bejegyzési eljárás kiterjed azokra a zártkörűen működő részvénytársaságokra is, amelyek már határoztak a későbbi nyilvános működésükről, és ezt a cégbíróság felé már a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény vonatkozó szakasza szerint be is jelentették.
A javaslat a tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló egyesüléséről szóló törvény módosításával megteremti annak lehetőségét, hogy az Európai Unióban honos tőkeegyesítő társaság egyszerűsített, gyorsított eljárással, az áttelepülés céljára alapított magyar társasággal való egyesülés útján székhelyét Magyarországra tegye át. A beadvány a határokon átnyúló egyesülés konstrukcióján alapszik, új megoldásként biztosítja az áttelepülés céljából történő cégalapítást, és erre az esetre a határokon átnyúló egyesülési eljáráson belül egy gyorsított, könnyített formát kínál fel.
A harmadik tárgykörben az előterjesztés életszerűbbé teszi korlátolt felelősségű társaság és zártkörűen működő részvénytársaság esetén a tőkeemelés bejegyzéséhez szükséges igazolások, mellékletek kérdését.
Továbbá beszélnünk kell a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról. Az előterjesztés rendezi a jogalkalmazás során felmerülő problémákat, és egyértelműbbé teszi a szabályozást mind a szervezeti kérdések, mind pedig az új, 2017. január 1-jén hatályba lépett ügyelosztási rend alkalmazása tekintetében.
Tisztelt Ház! A bizalmi vagyonkezeléssel összefüggő szabályokkal is foglalkozik a javaslat. A jogintézmény bevezetése óta három év telt el, ez alatt a három év alatt elég idő telt el ahhoz, hogy megállapíthassuk a szabályozás pozitív és negatív hatásait. Alapvetően két kérdéskör mentén vált szükségessé a Ptk. szabályainak módosítása: egyfelől a bizalmi vagyonkezelésnek a vagyonrendelő, illetve jogutódja részéről történő felmondása, illetve a felmondás kizárásának lehetősége, valamint a bizalmi vagyonkezelésbe adásra irányuló rendelkezés öröklési jogi jogkövetkezményei tekintetében.
A bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló módosításkor kiemelt kérdés volt az üzletszerűség fogalmának újragondolása, mivel el kell választani az üzletszerű bizalmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek tevékenységére vonatkozó szabályozást egy egyszeri jogviszony létrejöttétől. Ezenkívül szerepet játszott az engedélyezést végző és a nyilvántartás vezetését ellátó Magyar Nemzeti Bank szerepének vitathatatlan meghatározása. Hozzáteszem, intézkedési lehetősége rendkívül szűk körű, az engedély visszavonására, valamint a nyilvántartásból való törlésre korlátozódik.
Végezetül a javaslat gazdaságpolitikai előnyeit ajánlom képviselőtársaim figyelmébe. Az aktuális magyar társaságiadórendszer az uniós szabályozási környezetben kifejezetten vonzó. A társaságok működésére vonatkozó magyar könyvelési, könyvvizsgálói, adótanácsadói, irodai, ügyvédi és egyéb adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatási környezet uniós szinten is versenyképes. Mindazonáltal érdeklődés mutatkozik a más uniós tagállamban létesített társaságok felől az iránt, hogy magyar társasággá alakuljanak át. Egy ilyen átalakulás lebonyolítása ugyanakkor jelenleg a vonatkozó tételes jogi szabályozás hiányában olyannyira bizonytalan, hogy a Magyarországra irányuló nemzetközi átalakulások egyelőre csak potenciálisan merülnek fel.
Továbbá kézenfekvő, hogy a magyar nemzetgazdaság nyerhet a befele irányuló egyesülésekkel több szempontot figyelembe véve is, például az egyesülés lebonyolítása már önmagában is bevételt generál a kapcsolódó hazai szolgáltató szektornak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslatban megfogalmazottak alapján Magyarország a szabályozással bizonyíthatja belső piaci kiteljesedése iránti elkötelezettségét, ugyanakkor a befele irányuló nemzetközi átalakulások szabályozásakor negatív következménye nem várható.
Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A Fidesz frakciója támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, és ezt kéri az ellenzéki pártoktól is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť