POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az önkormányzatok helyzetének rendezése érdekében az elmúlt hét évben nagyon sokat tett a kormányzat, talán ön előtt is ismeretes az, hogy 2004 és 2009 között az önkormányzati szektorból - az Állami Számvevőszék jelentése szerint - mintegy 1700 milliárd forintnyi forrást vont ki az akkori kormányzat, amelyek egy része, 1300 milliárd forint hitelből került pótlásra, és mintegy 300, illetve 400 milliárd forintnyi önkormányzati vagyon értékesítése történt meg azért, hogy az önkormányzatok talpon maradjanak, és a feladataikat el tudják látni.
De nem csak az önkormányzatok lehetőségei csökkentek, mindannyian tudjuk, hogy 2009-2010-re az ország gazdasági helyzete rendkívüli mértékben leromlott, és a működéshez szükséges feltételek megteremtése is igen komoly erőfeszítést igényelt.
A 2010-ben megalakult Fidesz-KDNP-kormány stabilizálta az ország gazdasági helyzetét, egyfelől a devizaválságból, a devizaadós-válságból többek között a magyar önkormányzatokat is kisegítettük, így lehetőségük volt az önkormányzatoknak arra, hogy újra fejlesztésekre pályázhassanak, európai uniós támogatásokat vegyenek igénybe, hiszen az ehhez szükséges forrásokat megteremtettük.
Az önkormányzatoknál egyébként 31 700 dolgozó dolgozik jelen pillanatban köztisztviselői státuszban, és a dolgozók több mint a felének az illetményalapja jóval magasabb a 2008-ban az önök által rögzített illetményalapnál.
(10.00)
Hiszen az önkormányzatok, egy részük már lényegesen korábban, amikor még szabadon megtehették, megemelték az illetményalapot, illetve az illetményeket személyi bérrel és egyéb illetményeltérítéssel megemelték. (Dömötör Csaba távozik az ülésteremből.) Most lehetőség van arra a ’17-es költségvetésben, hogy az önkormányzatok egyébként az illetményalapot szabadon határozzák meg, a költségvetés pedig mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum emeléséhez szükséges forrásokat megteremti, és vizsgáljuk azt, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) saját forrásból a béremelést biztosítani, azok további juttatásokhoz jussanak. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť