VELEZ ÁRPÁD,

Full text search

VELEZ ÁRPÁD,
VELEZ ÁRPÁD, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Emlékeztetni szeretném a tisztelt képviselőtársakat arra, hogy az akkori magyar kormány 1992 februárjában egyidejűleg döntött az európai Eutelsat és a világméretű kapcsolatot biztosító, akkori nevén Intelsat Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezethez való csatlakozásról.
Az Eutelsathoz 1993-ban, míg az 1964-ben 11 taggal létrehozott Intelsathoz Magyarország 131. tagként 1994. január 26-án csatlakozott.
(10.30)
A csatlakozással lehetővé vált, hogy bármely magyar űrtávközlési szolgáltató külön engedély nélkül vehette igénybe a szervezet hálózatát, amely akkor 20 műholddal rendelkezett. Akkoriban ez főleg csak az Amerikai Egyesült Államokkal, Kanadával és a távol-keleti országokkal való, elsősorban távbeszélő-, ritkán televíziós kapcsolat biztosítására irányult. Előbb a televíziós híreknek a világ bármely távoli pontjáról való gyors eljuttatásának igénye, majd később az internetes adatforgalom növekedett jelentősen, amely a szervezet létjogosultságát erősítette és a tagságot még indokoltabbá tette és teszi napjainkban is.
Az Intelsat által indított műholdas technológia volt az, ami óriási hatást gyakorolt a nemzeti közszférákra a politikai, gazdasági hírek és a határokon átnyúló információtovábbítás formájában. A technológia új műsorszerkesztési stratégiák kialakulását tette lehetővé, amiből villámgyorsan fejlődtek ki a nemzetközi médiarendszerek, amelyek ugyanannak a műsornak nemzeteken, kultúrákon átívelő sugárzásával valóban megnyitották a globális kommunikáció korát. A mai globalizált világunkban nem zárkózhatunk be határaink közé, és Magyarországon ma különösen szükség van a hírek cseréjére országon belül és a külvilág felé egyaránt. Ma már szinte elképzelhetetlen az életünk műholdas tévécsatornák, valamint internet használata nélkül. Az Intelsat-műholdak segítségével tudjuk tartani a kapcsolatot a nemzetközi missziókban részt vevő katonáinkkal is. Mindehhez jelentős mértékben járult hozzá a nemzetközi műholdas távközlési szervezet, amely a világ legnagyobb űrflottájával, ma már 52 kommunikációs műholddal rendelkezik.
Magyarországnak mindig is fontos érdeke volt és továbbra is érdeke az, hogy a műholdas kommunikációt globálisan és megkülönböztetéstől mentesen szolgáltató olyan nemzetközi műholdas távközlési szervezeteknek, mint az Eutelsat és az Intelsat tagja legyen, részt vehessen a közgyűlés munkájában, és így Magyarország érdekeit is képviselni tudja a döntések meghozatalánál. Az Eutalsattal való megállapodás hasonló tartalmú módosítását az Országgyűlés 2014-ben novemberében már ratifikálta.
Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt támogatja a törvényjavaslat elfogadását és a szervezetre vonatkozó megállapodás és módosítás ratifikálását. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť