PINTÉR TAMÁS

Full text search

PINTÉR TAMÁS
PINTÉR TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A szót a korkedvezményes nyugdíjak, illetve annak hiánya miatt kértem, hiszen városomban, Dunaújvárosban a dunaferres dolgozók továbbra is, megjegyzem, jogosan követelik ennek az intézményrendszernek a visszaállítását, amelyet 2014 előtt már élvezhettek volna az ebben a korban lévők. Sajnálattal kell viszont tapasztalnunk azt, hogy a korkedvezményes nyugdíjak eltörlését követően még mindig nem szorgalmazzák kellőképpen annak pótlását, azon munkavállalók helyzetének a megoldását, akiknek a legnagyobb szükségük lenne erre.
Szeretném emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy a Fidesz már a 2014-es bérmegállapodásokban vállalta, hogy ehelyett majd kidolgoznak és bevezetnek egy új konstrukciót 2015-től. Úgy tűnik viszont, hogy a kormány nem kíván szerepet vállalni az általa előidézett probléma orvoslásában.
Számos szakszervezet viszont arra figyelmeztet, hogy a korkedvezményes nyugdíj, illetve az azt kiváltó intézmény hiánya komoly problémát okozhat. Elsősorban természetesen a munkakörülmények javítása a cél, de ott, ahol ezt nem lehet teljesen megoldani, az ilyen munkakörülmények között dolgozók részére indokolt lenne továbbra is megadni ezt a korkedvezményt. További pozitív hatás lenne, hogy például növelhető a fiatalok bevonása a munkába, ezáltal csökkenthető a munkanélküliek száma, illetve megteremthető a tisztességes nyugdíjba vonulás lehetősége.
Az egészségre ártalmas szakmákat felölelő területek szakszervezetei azt hangsúlyozzák, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetése több száz, a munkavállalókat jelentősen igénybe vevő szakmát, mint például Dunaújvárosban a kohászokat, vasutasokat, tűzoltókat, laboránsokat hátrányosan érinti. Ez csupán néhány azokból a foglalkozásokból, amelyeknél létfontosságú a korkedvezmény megtartása. Én azért bízom benne, hogy ennek a rendszernek, ennek az intézménynek a kivezetésével a kormányzatnak nem az volt a célja, hogy csökkenti a nyugdíjasok számát, különös tekintettel arra, hogy a veszélyes üzemben dolgozók nagy százaléka akár még nem is lesz nyugdíjas, ha az öregségi nyugdíjkorhatárig kell dolgoznia.
Üdvözöljük viszont azt a szakszervezetek által tett és a munkaadókkal is egyeztetett kezdeményezést, amely a korkedvezményes nyugdíjat váltaná ki, amely szerint a jövőben nem egységes szabályok szerint, hanem munkahelyekre lebontva, egyedi feltételekkel lehetne megállapítható az egészségre kockázatos munkavégzési körülmény. Az ilyen munkakörökben dolgozók kompenzációt kaphatnának, amely több szabadság vagy akár pluszpénz formájában is adható.
Sajnos viszont a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint az ügyben nincs előremozdulás, mert a kormány nem kíván érdemi szerepet vállalni a probléma megoldásában. A kormány nem tett semmit az évek óta beígért és egy helyben álló kezdeményezés előmozdítása érdekében. A Jobbik mindent meg fog tenni - legkésőbb a kormányra kerülésünkkor -, hogy a korkedvezményes nyugdíjat visszavezessük, illetve a kiváltását célzó kompenzációt anyagi források bevonásával megvalósítsuk.
Viszont ideje lenne, ha végre a Fidesz is elismerné az egyes hivatások nehézségeit és kockázatait, s a szakszervezeteket, a munkaadókat és a munkavállalókat aktívan bevonva érdemi előrelépést tennének a kompenzációs javaslat csomagjának az ügyében. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť