DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A rezsicsökkentést a 2010-től tartó kormányzásunk alatt az egyik legjelentősebb társadalompolitikai sikernek tartjuk és tartom, ezért megérdemli, hogy egy mondatot szánjunk a korábbiakra is. A szocialista kormányok korábban, 2010 előtt háromszorosára emelték a gáz és duplájára az áram árát. Bérükhöz viszonyítva 2010-ben a magyar családok fizették a legtöbbet a gázért és az áramért az Európai Unióban, a háztartások jövedelmük negyedét, a mérsékeltebb jövedelműek a felét költötték a rezsire.
Ezen változtattunk, amikor 2012-ben és ’13-ban megkezdtük, illetve végrehajtottuk a rezsi-csökken-tést, amelynek a lényege az, hogy a villamos energia, a földgáz és a távhő lakossági fogyasztói árát egységesen, sávhatárok nélkül, több határban (sic!) csökkentettük. (Németh Szilárd István visszatér az ülésterembe. - Balla György dr. Tóth Bertalanhoz: Visszatért.) Ennek köszönhetően 2013 óta az áram, a gáz és a távhő ára közel a negyedével kerül kevesebbe.
Felhasználva a parlament nyilvánosságát, kérem a magyar lakosságot, kérem a magyar családokat, hogy nézzék meg a villany- és gázszámlájukat. Nézzék meg, hogy 2012 előtt mennyit fizettek és mennyit fizettek az elmúlt években! (Zaj.) Én értem a képviselő úr felvetését, amely azt mondja, hogy vigyük be a piaci kockázatokat az árképzésbe. Jelenleg, a ’18. februári adatok szerint - ön is friss adatokkal dolgozott - a lakossági fogyasztók földgázhoz a második legalacsonyabb, áramhoz pedig a harmadik legkedvezőbb átlagáron juthatnak hozzá az Európai Unióban. Meggyőződésünk, hogy a rezsicsökkentés ma is védelmet ad a magyar családoknak, akik nemhogy nem fizetnek többet az indokoltnál, hanem immáron eddig több mint 1200 milliárd forintot takarítottak meg az energia- és közműszámláikon.
A földgáz egyetemes szolgáltatására vonatkozó ágazati szabályozás értelmében a hatósági árak megállapítása az indokolt költségeken alapul. Az indokolt költségek megállapítása vállalati számokon, vállalati kimutatásokon, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által rendszeresen ellenőrzött és visszakontrollált számokon alapszik. Tehát ez nem hatalmi kérdés, nem politikai kérdés, ezek vállalati tényszámok és a vállalati tény-számok-nak a hatósági kontroll után hatósági árba történő beengedése.
Ez a rendszer megfelelően biztosítja és meggyőződésem szerint a jövőben is biztosítani fogja, hogy a fogyasztók mindig csak az ellátásukkal összefüggésben felmerült költségeket fizessék meg, és az energiahordozó-árak esetleges csökkenései az ár-szabályozás során figyelembe vétessenek. Természetesen ebbe bele kell kalkulálni a változásokat és az ellátásbiztonságot is.
Amit pedig önök most általában érvként használnak, az E.ON adatait, nyomatékosan fel szeretném hívni a tisztelt Ház és a közvélemény figyelmét, hogy az E.ON csak a nagy felhasználóknak nyújtja ezt a kedvezményt, az átlagos lakossági fogyasztóknak az E.ON sem tud az állami tulajdonú Nemzeti Közműveknél kedvezőbb áron áramot szolgáltatni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť