DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap ünnepeltük az ötvenhatos forradalom és szabadságharc 62. évfordulóját, magyarok tízezrei ünnepeltek békésen a világ öt kontinensén. Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki méltó módon emlékezett a pesti srácokra, azokra, akik a legdrágább árat fizették a magyar szabadságért és a függetlenségért.
Október 23-a számunkra arról is szól - a megemlékezés és a főhajtás mellett -, hogy erőt merítünk a jövőbeni küzdelmekhez. Erre szükségünk is lesz, mert másféle módon, de most is több irányból fenyegetik Magyarország önrendelkezését és függetlenségét. Ezt a fenyegetést nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A legnagyobb fenyegetés, amivel most szembenézünk, az, hogy egy jól meghatározott ideológia mentén megpróbálják felülírni a nemzetállami jogköröket - ezt még Kunhalmi képviselő asszony is bevallja, ő is erről beszélt -, a nemzetek Európája alapelvet a nyílt társadalom alapelvével szeretnék felváltani.
Ha valaki azt mondja, hogy mindez egy elvont vita és nincs a valóságban lába, akkor azt javaslom, nézze meg nyugodtan, hogy a brüsszeli intézmények milyen terveket tettek le az asztalra különböző stratégiai területeken, és ezeket a terveket előbb-utóbb mind-mind betonba szeretnék önteni. Ezekben az a közös, hogy rendre túlterjeszkednek a szerződésekben lefektetett jogkörökön, hatáskörökön, csakúgy, mint a Sargentini-jelentés, amely még írásba is foglalta azt, hogy túlterjeszkedett azokon a kérdéseken, amelyekre egyébként joga lenne.
Ami az egyes területeket illeti, vegyük, mondjuk, az adózás kérdését, mindannyian jól emlékszünk arra, hogy hogyan próbáltak beavatkozni a multikat terhelő különadó, a társasági adó kérdésében, és ha jól értjük, az Európai Parlament most az áfaszabályozásba is belenyúlna. Aztán ott van az energiaárak meghatározása; időről időre felbukkan az a gondolat, hogy ne legyen egyetlen tagállamban sem hatósági árazás, ne legyen árkorlát. Ha ezt megvalósítanák, akkor az gyakorlatilag kinyírná a rezsicsökkentést. (Arató Gergely: Olcsóbb lesz a gáz!) Annak ellenére bukkan fel egyre többször ez a gondolat, hogy a piaci árszabályozás a legtöbb helyen áremelkedéshez vezetett. Jogkörelvonási kísérleteket látunk az igazságszolgáltatás terén is. Sajnálatos módon ezekhez a kísérletekhez az ellenzék gyakorlatilag összes pártja asszisztál.
Végül, de nem utolsósorban, és most ez a legégetőbb, ott van a bevándorlás kérdése. Ha valaki azt gondolná, hogy az Európai Bizottság az elmúlt három év tapasztalatai alapján felülvizsgálja az eddigi elképzeléseit, annak sajnos csalódnia kell. Az a fő probléma, hogy még mindig kizárólag gazdasági szemüveggel tekintenek az egész migrációs válságra, azt mondják, hogy ez jó lehetőség a munkaerőpiaci és a népesedési problémák megoldására. Ezzel szemben nem tudnak egyetlen helyet mondani, ahol bármilyen ilyen jellegű problémát megoldott volna a migráció. Bárhogy is legyen, az Európai Bizottság és az uniós intézmények gyengítenék a határvédelmi jogköröket. Megint visszakúszik a kötelező kvóta ötlete, sőt egy úgynevezett humanitárius vízumot is szeretnének bevezetni, hogy fokozzák az úgynevezett munkavállalók beáramlását. Ezek a javaslatok mind-mind ott vannak a tárgyalóasztalon (Tordai Bence: Miről beszélsz?), mindenki nyugodtan megnézheti.
Ami Kunhalmi képviselő asszony kommentjét, illetve álláspontját illeti, úgy fogalmazott, hogy az európai együttműködés békét és jólétet biztosít. (Kunhalmi Ágnes: A nemzetállamoknak!) Ez a célkitűzés egyébként helyes, jól is hangzik. De az a helyzet, képviselő asszony, hogy ami most zajlik, az nem szolgálja sem a békét, sem a jólétet. Bejött az elmúlt években több millió ember (Kunhalmi Ágnes: Amit ti csináltok, az nem szolgálja! - Bangóné Borbély Ildikó: Az nem szolgálja a jólétet!), bejött az elmúlt években több millió ember, nem tudjuk igazán, hogy kicsodák. Ezt az uniós intézmények is elismerik.
Több a terrortámadás, párhuzamos társadalmak alakulnak ki, és ami a jólétet illeti, ez a jelenség rendkívüli módon megterheli a célországok költségvetéseit. Németországban például 700 ezer forintnak megfelelő kiadás az fejenként, amibe egyetlen bevándorló ellátása kerül, és ez minket is érintene, amint bevezetnék a kötelező betelepítési programot. (Bangóné Borbély Ildikó: A letelepedési kötvény mennyibe került?)
Azokra a kommentekre, azokra az ellenzéki állításokra, amelyek azt állítják, hogy az egész migrációs válság csillapodott, szeretném a figyelmükbe ajánlani a Törökországban született nyilatkozatokat. Törökország követeli, hogy egyre gyorsabban, minél hamarabb kezdjük el bevezetni a kötelező betelepítési programot. Szóval, tisztelt Ház, a mi álláspontunk szerint (Arató Gergely: A ti haverotok volt itt! A ti haverotok!)
Magyarországnak ellen kell állnia a tagállami önrendelkezést gyengítő törekvéseknek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), felelősségünk van abban, hogy senki ne vehessen el Magyarországtól stratégiai jellegű jogköröket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť