DR. ASZÓDI ATTILA,

Full text search

DR. ASZÓDI ATTILA,
DR. ASZÓDI ATTILA, a Miniszterelnökség államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget. Képviselő úr, nagyon-nagyon eltérő az energiapolitikánk, és nagyon-nagyon eltérően látjuk a magyar gazdaság helyzetét.
(11.40)
Én azt gondolom, hogy az a kép, amit ön itt lefestett, hogy ezt a pénzt adott esetben segélyekre vagy a szociális szektorra kellene költeni, teljes félreértése annak, hogy az ország hogyan működik, a gazdaság hogyan működik, és mi kell ahhoz, hogy ez az ország tovább működhessen.
Örülök annak, hogy egyetértünk abban, hogy a Paksi Atomerőmű mostani blokkjainak az üzemidő-hosszabbítására szükség van; ezt önök is elismerik, és ez egy nagyon jó kiinduló alap, hiszen a Paks II.-projekt nem más, mint kapacitásfenntartás. Azért valósítjuk meg a Paks II.-projektet, mert a ’30-as években a mostani blokkok le fognak állni. (Tordai Bence közbeszól.) Harmincéves üzemidőre tervezték őket, jelenleg egy húszéves üzemidő-hosszabbítása zajlik ezeknek a blokkoknak, a ’30-as években tehát le fognak állni. Ahhoz, hogy az atomenergia megmaradjon az energiamixben, szükségünk van új blokkokra, hiszen a ’30-as évek után a mostani blokkok műszakilag már nem fognak tudni megfelelni, nem fognak tudni tovább működni. Azért fejlesztjük ezt az alap-infrastruktúrát, azért építjük meg a két darab új blokkot a paksi telephelyen, hogy ez a mostani helyzet, ami jelenleg fennáll a villamosenergia-ellátásban, az évszázad végéig megmaradhasson.
Miért van szükség az atomerőműre (Tordai Bence közbeszól.), és miért nem lehetséges akár lakásfelújítással, akár megújuló energiaforrásoknak a fejlesztésével kiváltani ezt a beruházást? Ez egy jó kérdés. Erre a válasz a következő. A megújuló energiahordozók, amelyeket önök preferálnak, elsősorban szél- és napenergia, az időjárástól függenek. Van helyük a villamosenergia-rendszerben, de nem képesek kiváltani egy atomerőművet, ami alaperőmű. Folyamatosan, éjjel-nappal, télen-nyáron az atomerőmű működik, a nap- és szélenergia folyamatosan nem tud rendelkezésre állni. (Tordai Bence közbeszól.)
A lakásoknak a felújítása szintén egy fontos cél, de nem helyettesíti az atomerőmű-beruházást, mert a lakásainknak a fűtése jelenleg alapvetően földgázalapon valósul meg, az atomerőmű pedig villamos energiát állít elő. Ráadásul az atomerőművel az importfüggőségünket, a vezetékesenergiaimport-függőségünket csökkentjük, hiszen a nukleáris üzemanyag nagyon jól készletezhető, több évre tárolható, kis térfogatban elhelyezhető, és ennek következtében nem vagyunk kitéve olyan földgázimportnak és villamosenergia-importnak, aminek ki lennénk téve abban az esetben, ha az atomerőművet leállítanánk, az önök által javasolt energiapolitikát valósítanánk meg, és valójában a rendszer működőképességének a fenntartásához több villanyt és több földgázt kellene importálnunk.
Nagyon fontos megemlékeznem a villamosenergia-importról is. Ma Magyarország az egyik legjobban villamosenergia-importnak kitett ország az Európai Unióban, 30 százalék fölötti az importnak a részaránya. Ez nagyon nagy kiszolgáltatottságot jelent. Persze, jelenleg ez a villamos energia olcsó, ami az importforrásból származik, de alapvetően külföldi szénerőművekből jön az a villany, amit importálunk, és ezek a szénerőművek az Európai Unió klímaváltozás elleni fellépése következtében be fogják fejezni a működésüket. Szükségünk van alap-infrastruktúrára a villamosenergia-rendszerben is, szükségünk van az atomerőmű-beruházásra.
Szeretnék még kitérni a környezeti kérdésekre is. Ön említette a Dunának a hőterhelését. 2015-ben egy nagyon széles körű környezeti hatásvizsgálati és konzultációs folyamatot valósítottunk meg, amelynek keretében minden érdeklődőt tájékoztattunk arról, hogy milyen környezeti hatásai lesznek ennek a két új blokknak. (Tordai Bence közbeszól.) A hatás valójában a Duna hőterhelése, ezt a hatást nagyon jól ismerjük, hiszen a jelenlegi blokkok 30 év óta működnek, és pontosan tudjuk, hogy a Dunára ez a hőterhelés milyen hatást gyakorol. (Tordai Bence közbeszól.) Ha ellátogat a paksi szelvénybe, akkor meg fogja látni, hogy a legtöbb horgász a vízkivételi mű, illetve a vízvisszabocsátásnak a környékén található, ezt a részt nagyon szeretik többek között a halak is a változatos áramlási viszonyok miatt.
A klímaváltozás következményeit is figyelembe vettük. Ha elolvassa a környezeti hatástanulmányt, láthatja benne, hogy a klímaváltozás következményeit a számításokban figyelembe vettük, és az erőművet, az új blokkokat úgy fogjuk megtervezni, megépíteni és üzemeltetni, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is teljesítsék, éppen annak érdekében, hogy mind a Duna, mind pedig a tágabb környezet megvédésre kerüljön, és az erőmű biztonságosan szolgálja a villamosenergia-ellátást egészen az évszázad végéig. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť