DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Úgyhogy önöknek jól láthatóan a politikusaik és talán egy-két vidéki politikusa is már elhagyta a pártot, ezt a süllyedő hajót, ezért próbálkoznak különböző álhírekből politikai tőkét kovácsolni. Az egyik ilyen nyilván az, amit nem lehet elégszer visszautasítani itt a Parlament falai között, a tandíj bevezetésével kapcsolatos javaslatok, amelyek tíz évvel ezelőtt valóban voltak, de 2008-ban a Fidesz és a KDNP akkor meg tudta akadályozni, hogy bevezessék. Azok a szocialisták, akikkel önök most már egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak - ugye, az elnöküket is a szocialistáktól kapták, korábbi szocialista politikus vezeti most a Lehet Más a Politikát, amikor ő még a Szocialista Pártban politizált vagy odafelé készülődött, akkor éppen a szocialisták bevezették a tandíjat. Érdekes, hogy az ekkori bevezetők elnökletével küzdenek önök egy olyan tandíjjavaslat ellen, amely javaslat nem is létezik. Ez láttatja azt, hogy az ellenzékben milyen kusza viszonyok uralkodnak, és igazából most már szinte bármelyik pártból bárhova, bármilyen álhírrel át próbálnak menni.
Hogy mi a kormányzat szándéka, tisztelt képviselő úr, 2014 óta fenn van az interneten, a kormányzat honlapján a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégia. Ha ön ezt elolvassa, ebből mindent láthat, és láthatja azt, hogy hogyan haladtunk lépésről lépésre ennek a megvalósításában. Ennek fontos része volt a felsőoktatási többletforrásoknak a biztosítása, hiszen ha a teljes oktatást nézzük, 606 milliárd forinttal költünk többet most oktatásra, vagy fogunk 2019-ben többen költeni, mint amit elfogadtak a ’10-es költségvetésben. De ha ön csak a felsőoktatási sorokat kigyűjti a 2010-es és ’19-es költségvetésben, akkor azt látja, hogy 46,1 százalékkal költünk többet az egyetemekre, az egyetemistákra, mint ami a 2010-es költségvetésben szerepelt.
Ha felüti a felsőoktatási törvényt, abban is egy nagyon fontos változás volt kifejezetten a vidéki diákok érdekében, ami nem csökkenteni, hanem növelni akarta pontosan a vidéki intézményeknek a számát, hiszen létrejöttek azok a közösségi felsőoktatási képzési központok, amelyek pontosan olyan helyekre vitték el a felsőfokú képzést, ahol korábban egyetem vagy főiskola nem működött. Ez a jogi forma is azt a célt szolgálja, hogy minél több vidéki fiatal tudjon helyben továbbtanulni.
A stratégiából is kiolvashatja, képviselő úr, hogy a vidéki fiatalok számára is minél szélesebb körű továbbtanulási lehetőséget biztosítunk, erősíteni akarunk több képzést, többek között az agrár-, az informatikai, a műszaki és a pedagógusképzést is. Azt is láthatja, hogy fejlesztési forrásokból 141 milliárd forint áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére, és azt is láthatja, hogy az első helyre felvett jelentkezők aránya nőtt 2017-ben 2010-hez képest. Ön egy számpárt nem mondott el a saját számpárjaival, hogy az érintett korosztály létszáma hogyan csökkent 2010-18 között. Ha azt is mellé tette volna, hogy 18-19 évvel korábban mennyien születtek, akkor láthatta volna, hogy a különbséget egyébként ebből a számból ön meg tudja kapni. (Szabó Szabolcs: Tételesen nem igaz!) Sajnos idénhez képest 18 évvel korábban kevesebben születtek, mintha a 2010-es évhez képest megnézi, hogy 18 évvel korábban mennyien születtek.
Emellett az oktatók száma 1600-zal nőtt, a mesterképzésben részt vevő hallgatók száma 10 százalékkal nőtt, az osztatlan képzésben részt vevő hallgatók száma pedig 37 százalékkal nőtt. A felsőoktatási intézmények 13 milliárd forintos adósságállománya 3,3 milliárddal csökkent, míg a készpénztartaléka 64 milliárd forintról 289 milliárd forintra emelkedett.
Igyekeztünk tehát az egyetemek stabilitását megteremteni, és önök bármilyen álhíreket mondhatnak, ettől függetlenül a fiatalok számára szélesebb körű és a munkaerőpiacon használhatóbb képzési kínálat áll rendelkezésre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť