DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hetek óta elborzadva figyeljük, hogy hova tudnak még süllyedni az ukrán-magyar kapcsolatok. Most éppen ott tartunk, hogy már kiutasították a beregszászi magyar konzult, az ukrajnai magyarokat pedig, akik felvették a magyar állampolgárságot is, egy ukrán nacionalista szervezet listázza.
A legutolsó hírek szerint már ötszáz Ukrajnában élő magyar van azon a listán, akiket az ukrán szélsőjobb - a nagy nemzetieskedés jegyében, hazaárulásra hivatkozva - deportálni kíván. Közben az ukrán sajtóban megjelent, hogy a kettős állampolgárok nevei az orosz titkosszolgálattól kerülhettek az ukrán szélsőjobbhoz. Ha ez nem lenne elég, már magyarellenes plakátokat is kihelyeztek Kárpátalján, hogy tovább korbácsolják az indulatokat ukránok és magyarok között. Igen, és a hírek szerint a maguk állítólagos szövetségese teszi ezt az ukrajnai magyarokkal.
Tisztelt Képviselők! Én őszintén sajnálom, hogy a Fidesz első találkozása a globalizmussal egy határon átívelő magyarárulásban nyilvánul meg. A szóban forgó ukrajnai magyarok adatait ugyanis csak a magyar államtól lehetett megszerezni, a magyar állam birtokában voltak ezek az adatok, és önök mindig azonosítják magukat a magyar állammal.
Önök annyi szavazatot vásároltak meg Ukrajnában a kampányban, amennyit csak tudtak, majd a választás után odadobták az ottani magyarokat az oroszoknak, akik Ukrajnában is a szélsőjobbot használják a konfliktusok szítására. És az ukrajnai magyarok ennek következtében ma komoly veszélyben vannak. Ez a magyarárulás, képviselőtársaim, nem az, ha valaki azt mondja, hogy csak az szavazzon Magyarországról, aki itt él vagy élt!
Mi, európai magyarok valóban azt valljuk, hogy csak annak legyen szavazati joga, aki viseli döntésének következményeit - ez egy fontos morális álláspont -, de azt is mondjuk, hogy a mindenkori magyar kormánynak meg kell védenie a határon túl kisebbségben élő magyarokat. Olyan a rendszerváltás óta nem fordult elő sem a baloldal, sem a jobboldal alatt, hogy egy kormány a határon túli magyarok életét és biztonságát tette volna kockára. Önök pontosan ezt tették. Legjobb esetben is ötszáz, de lehet, hogy mára jóval több magyar van veszélyben Ukrajnában, ahol a szélsőjobb ugyanazt ordítja, mint önök itthon, hogy: Ukrajna az ukránoké. Nekik dobták oda azokat a magyar kettős állampolgárokat, akiket pár hónapja még minden erejükkel a szavazófülkébe próbáltak vinni a magyar adófizetők pénzén. (Németh Szilárd István: Szégyelld magad!)
Mégis mit várnak a gazdájuktól, képviselőtársaim? Azt várták, hogy Oroszország nem fogja hezitálás nélkül odadobni a magyarokat az ukrán szélsőjobboldalnak, ha ezzel destabilizálni lehet Kárpátalját? Azt várták, hogy ha hajbókolnak és az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciókat támadják vagy éppen az ukrán NATO-csúcsot akadályozzák meg, akkor Putyin gazda majd jóságos lesz? Tényleg ezt gondolták? Tényleg nem tudom, hogy mi az ijesztőbb: az, hogy ebben a nagy fideszes játékban nem számoltak azzal, hogy meg kell védeni az ukrajnai magyarokat, vagy az az ijesztőbb forgatókönyv, hogy tudták, hogy meg kell védeni a magyarokat, mégsem tettek semmit?
(Dr. Simicskó István elfoglalja helyét
a jegyzői székben.)
Kíváncsian várom, hogy mit fognak tenni ebben a helyzetben. Nyilván az ukrán kormánytól nem kérhetnek segítséget, hiszen az Oroszország által fegyveresen megszállt ország nyilvánvalóan nem fog szóba állni egy orosz bábkormánnyal. Az oroszokra sem számíthatnak, hiszen épp most mutatták meg, hogy mennyit is érnek önök ebben a nagy kirakósban. Röviden: semmit, csak használják önöket az EU gyengítésére.
Mit fognak tenni az ukrajnai magyarokért? Eddig kiutasítottak egy, azaz egy ukrán diplomatát. Ennyi. Amikor magyarok százait fenyegeti a veszély a határ túloldalán. Önöknek annyi befolyásuk van a történésekre, hogy kiutasítanak egy diplomatát. Hűha! Ennyire impotens diplomáciai érdekérvényesítést régen láttunk magyar kormánytól! (Dr. Hoppál Péter: Jaj!) Önök, ha érdekeik úgy diktálják, bárkit feláldoznak, bárkit eldobnak. (Dr. Hoppál Péter: 2004. december 5-e!) Mondják el, mit fognak tenni, ha már veszélybe sodorták az ukrajnai magyarokat! (Nacsa Lőrinc: Ilyet lehet mondani?) És ha már itt tartunk, akkor legyenek szívesek, azt is mondják el, hogy hogyan kerülhettek az ukrajnai magyarok adatai az ukrán szélsőjobbhoz! Hogyan? Vagy kérdezzem inkább oroszul, úgy jobban megy?
Azt szeretném kérni, hogy az eddig a parlamentben elhangzott hazugságaiktól, legyenek szívesek, kíméljenek meg, mert ez nem fog segíteni az Ukrajnában élő magyarokon. Márpedig, ha van most hazafias kötelesség, képviselőtársaim, az nem a maguk magyarkodó dumája, hanem valódi európai védelem a határon belül és kívül élő magyaroknak is. Köszönöm szépen. (Nacsa Lőrinc: Szégyelld magad! - Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť