ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az idei országgyűlési választást az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet választási megfigyelői előzetes jelentésükben tisztességtelennek minősítették. Nem véletlenül. (Németh Szilárd István: Nem igaz! Hazudsz!)
Ebben az interpellációban, az írásos szövegben 15 pontban foglaltam össze a legfontosabb problémákat, de az idő nem engedi meg, hogy ezeket mind ismertessem, ezért csak a legfontosabbakat emelném ki. Olyan törvény alapján tartották meg ezt a választást, amit egyoldalúan fogadott el a parlament kormánypárti többsége, és amely számos ponton nyújtott előnyöket a kormánypártoknak. Egyoldalú és hazug közmédiát hoztak létre, és strómanjaikon keresztül felvásárolták a piaci elektronikus és nyomtatott média nagy részét is, és ezen keresztül is a választási hazugságaikat terjesztették.
A törvény bőséges lehetőséget biztosít az ellenzéket megosztó kamupártoknak, akik egyes hírek és jelek szerint a Fidesz tevőleges támogatását is élvezték ahhoz, hogy összeszedjék az elinduláshoz szükséges ajánlásokat. Az ellenzék hirdetéseit törvényileg korlátozták, közben a kormány az elmúlt években sok tíz milliárd forintot költött arra, hogy a Fidesz választási ígéreteit sulykolja hazug hirdetéseiben. A levélszavazás szabályainak meghatározásánál számos kiskaput hagytak, ami a levélszavazás esetében több lehetőséget is nyújt a választási csalásra, a választási joggal való visszaélésre.
Ugyanakkor viszont korlátozták, adminisztratíve lehetetlenné vagy nehézzé tették a külföldön munkát vállaló magyarok vagy akár a lakóhelyüktől távol szavazó magyarok szavazati jogának gyakorlását. És mindeközben még arra sem voltak képesek, hogy működtessék a parlamenti választásról beszámoló informatikai rendszert. Bár nyilvánvaló volt, hogy ez a rendszer nem felel meg a terhelésnek, ennek ellenére üzembe helyzeték, és ezzel azt érték el, hogy a nap jelentős részében nem lehetett figyelemmel kísérni a választást, illetve a fellebbezéshez, a jogorvoslathoz szükséges adatok jelentős része később sem állt rendelkezésre.
Összességében azt kell mondanom tehát, hogy számos olyan jel van, ami ezt a választást tisztességtelenné, nem fairré teszi.
Kérdezem államtitkár urat, hogy ön elfogadná-e ennek a szavazásnak az eredményét. S azt is szeretném megkérdezni - mert látom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr nem vállalta a felelősséget, hiszen nem kívánt válaszolni az interpellációra -, hogy ön vállalja-e a felelősséget azért, hogy ez a választás ilyen botrányos módon zajlott le. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a DK soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť