POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányzat és az ezt megelőző kormányzatok is nagyon fontosnak tartották azt, tartjuk azt mind a mai napig, hogy az emberek megélhetési költségeit korlátok közé szorítsuk, nagyon fontosnak tartottuk és tartjuk azt, hogy mindazok a közterhek, amelyek minden háztartást, minden magyar családot érintenek, a lehető legkisebb mértékben terheljék a családi költségvetést.
Éppen ezért döntött így annak idején a kormány, hogy minden olyan közszolgáltatást, amely az élet mindennapjaihoz, a normál élethez hozzátartozik, minden olyan közszolgáltatásnak az árát megvizsgáljuk és olyan keretek közé szorítsuk, amely a lakók számára, a lakással, ingatlannal rendelkezők számára, illetve a bérlakásban élők számára kifizethető. Éppen ezért a vezetékes közművek, illetve a hulladékszállítással kapcsolatban mind tulajdonosi szerkezetátalakítás keretében, mind pedig az árszabályozás keretén belül a kormányzat arra törekedett a parlament döntése értelmében, hogy a lakók által fizetendő rezsi csökkenjen, szinten tartható legyen, ugyanakkor működőképesek maradjanak ezek a szolgáltatások, és a szolgáltatások működőképességének a fenntartása továbbra is biztosítható legyen.
Vitathatatlan az, hogy vannak olyan közszolgáltatások, amelyek nem jutnak el minden háztartásba. Ez lehet kényszerű vagy lehet egy választott folyamat, és valóban vannak olyan ingatlanok és vannak olyan települések, amely településekre a közszolgáltatások, konkrétan a vezetékes gáz például nem jutott el.
Az figyelemre méltó és valóban fontos jelzés, hogy ha van olyan település, ahol egyébként különböző támogatásokkal kiépül egy hálózat, de a lakók ezt nem használják fel, akkor szabad-e ilyen fejlesztéseket végrehajtani, vagy ezt a pénzt más értelmes fejlesztésekre kell fordítani. De mindenesetre most van egy adott helyzet, amit kezelni kell.
A téli rezsicsökkentésről szóló kormányhatározat lényege az volt, hogy a vezetékes gázzal rendelkezők esetében, illetve a távfűtéssel rendelkezők esetében a számlákban 12 ezer forint kerül jóváírásra, illetve a kormány döntött arról, hogy a szociális tüzelőanyag keretét egymilliárd forinttal megemeli.
(15.00)
A szociálistüzelőanyag-keret megemelése és ennek a felhasználása, mint minden alkalommal, amikor a szociális tüzelőanyaggal, szociális tüzelőtámogatással dolgozunk, akkor az önkormányzatokkal együttműködve tesszük ezt, és így az önkormányzatoknak ennek a pénznek a felhasználására a következő fűtési szezon végéig van lehetőségük, tehát elég hosszú a határidő, amíg az önkormányzatok ezzel elszámolnak. Tehát ezt az 1 milliárd forintot a kormány döntésének megfelelően a Belügyminisztérium az önkormányzatok rendelkezésére bocsátotta.
Természetesen a kormány továbbra is foglalkozik a télirezsi-csökkentés hatásaival és annak körülményeivel, éppen ezért nem olyan régen született egy határozat, amely kimondta azt, hogy az a 279 település, ahol egyáltalán nincs a településen kiépített vezetékes gázhálózat, az önkormányzatok közreműködésével biztosítjuk a rezsicsökkentéshez szükséges forrásokat, és ezt szeptember 30-ig kell majd a településeknek a lakossághoz kijuttatni, és jelen pillanatban is folyik annak a vizsgálata, hogy a télirezsi-csökkentés milyen módon bővíthető tovább azokban a háztartásokban, ahol nem feltétlenül egyértelmű,hogy milyen fűtőanyaggal fűtenek, illetve hogyan történik a téli fűtés megoldása. A célunk az, hogy mindenki megelégedésére történjen a rezsicsökkentés lebonyolítása. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť