DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt jó egészséget kívánok önnek is és a babájának is, és bízom benne, hogy boldog családi életet tudnak majd hosszú időn keresztül élni. De engedje meg, hogy mindemellett azért ne értsek egyet azzal, amit ön a kormány családpolitikájáról mondott. És nemcsak én mondom így, hanem a választók is erről döntöttek. Tudjuk, hogy önöknek elég nehéz a választás eredményét, a választási kudarcukat feldolgozni, de a kormánynak mindig is - 1998-2002 között is és 2010 óta is - a legfontosabb a magyar családok ügye, a gyermekvállalás támogatása. És bizony az előző választásokon ezt a fajta politikát, ennek az eredményeit, az eszközeit mind-mind megerősítették a vállalkozók… - a választók. (Dr. Szél Bernadett: Nemzeti vállalkozók.) A vállalkozók is, tisztelt képviselő asszonyok és urak, hiszen a munkahelyvédelmi akcióterv révén - önök ezen szépen mosolyognak - több tízezer édesanyának tudtuk a munkahelyét visszaadni azáltal, hogy a vállalkozók is óriási járulékkedvezményt kapnak akkor, ha visszafoglalkoztatják azt a kismamát, aki közben gyermeket nevel. Ezért is rekordmagas Magyarországon a foglalkoztatottság, mert a vállalkozóknak is érdeke, hogy kismamákat foglalkoztassanak, és egyébként - visszatérve a fő gondolatomhoz - a magyar választók is úgy döntöttek, hogy szeretnék, ha ezt az irányt a magyar demográfiában, a magyar családpolitikában ez a kormány folytatná.
És ez bizony szépen lassan, de hozza is az eredményeit, hiszen ön is tudja, tisztelt képviselő asszony, hogy az úgynevezett termékenységi arányszám, amit így hív a tudomány, de inkább mondjuk azt, hogy az egy szülőképes korú nőre vagy párra jutó gyermekeknek az aránya a 2010-es mélypont után - amikor 1,1 környékén volt - most már 1,5-nél jár. Szépen emelkedik fölfelé, mert érzik a családok azt, hogy most már nagyobb biztonságban tudnak gyermeket vállalni, mint ahogy ezt 2010 előtt tehették. Azt láthattuk minden baloldali kormányzás idején, akár a Horn-kormány idején vagy a későbbi Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kabinet idején, hogy ha megszorítani kellett, a családok voltak az elsők, akiket megszorítottak a baloldali kormányok idején vagy balliberális kormányok idején.
Ha valahonnan el kellett venni pénzt, akkor elvették a harmadik évre járó gyest, vagy elvették a családoknak az adókedvezményét már az első és második gyermek után is, és még lehetne sorolni, hogy mennyiféle támogatást vontak meg. Mi pedig igyekeztünk minden Magyarországon létrejövő többletet a családok javára fordítani. Ezért ma már az idén érvényes költségvetésben nem 1000 milliárd forint az, ami a családok számára támogatásként, kedvezményként igénybe vehető, hanem 2000 milliárd forint, hiszen kétszeresére emeltük a családok támogatását a költségvetésen belül. És ma már, amikor van családok otthonteremtési kedvezménye, egy családnak sokkal inkább realitás a saját családi otthonnak a megteremtése, mint akkor, amikor ez nem volt, vagy az önök által támogatott pártok, akikkel egy listán indultak, és közösen kampányoltak, elvették még a szocpolt is.
A családi típusú adókedvezmény a család közösségét megerősíti, és gazdasági közösséggé is változtatta. Ennek révén, ha valakik átlagos jövedelemmel rendelkeznek Magyarországon, és három gyermeket nevelnek, sem adót, sem járulékot nem fizetnek. Nem arról szólnak a hírek, mint korábban, hogy milyen adóemelések vannak, hanem arról, hogy a nettó és a bruttó bér ez esetekben megegyezik. A nehéz helyzetben lévő gyermekek segítése kapcsán, tisztelt képviselő asszony, ha idefigyelne, megtisztelne, a gyermekjóléti központoknak a számát országos szinten megnégyszereztük. Ma már négyszer annyi gyermekjóléti központhoz tudnak fordulni a családok, a szülők, ha a gyermeknek valamilyen segítségre van szüksége.
Ön beszélt menedékházakról és hasonlókról. Tudja, tisztelt képviselő asszony, mi az európai uniós forrásokat ilyen célokra fordítjuk: az édesanyák segítésére vagy a bajba került szülők és gyermekek segítésére. Lehetett volna 2010 előtt is erre fordítani összegeket, csak akkor a 4-es metróra fordították, hogy minél többet lehessen belőle elcsalni vagy ellopni. Mi ezt már társadalmilag hasznos célokra is fordítjuk.
De említhetném a Nők 40-et is, amelyet egyetlenegy ellenzéki képviselő sem támogatott, senki nem támogatta. Önök beszélnek nők lehetőségéről, nők méltóságáról, nők jogairól. Lett volna egy szavazás rögtön a ciklus elején, amikor az ellenzéki képviselők szavazhattak volna a nők érdekében - nem tették meg. A kicsi, kisstílű pártlogika (Gyöngyösi Márton: Kisstílűségről te ne beszélj!) teljes mértékben felülírta az önök idézőjeles nők iránti elkötelezettségét, és ha választani kellett, hogy a kormány ellen szavazzanak vagy a nők mellett, akkor a kormány ellen mindig fontosabb volt, mint hogy a nők mellett szavazzanak. A kormány emellett az elmúlt években akár az iskolai étkeztetés kibővítésével, az ingyenes étkeztetés kibővítésével 29-ről 79 milliárd forintra emeltük, akár az iskolai tankönyvcsomagok több mint egymillió diák számára való ingyenessé tételével a családtámogatásokat átemelte a szociális juttatások közül a családtámogatási körbe, így nemcsak a rászoruló gyermekeknek, hanem mindenkinek, aki Magyarországon gyermeket vállal, ma már sokkal több támogatás jár.
(14.00)
Mi ezt a politikát szeretnénk folytatni, ahogy az eddigiekben is, a következőkben is minden évben növelni kívánjuk a családok számára nyújtott támogatásokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ezt a költségvetési törvényben is fogja látni; reméljük, támogatni is fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť