DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A mai napon, azt gondolom, különösen hangsúlyosan ki kell mondani ebben a Házban, hogy a nemzethez tartozást elvitatni senkitől sem lehet semmilyen politikai megfontolásból. Ezt kiemelten ajánlom a tisztelt kormánypártok figyelmébe. Az ellenzéktől és az ellenzéki pártoktól, az ellenzéki szavazóktól nem lehet megvonni a nemzethez való tartozás jogát. Kérem, ezt tartsák tiszteletben akkor is, még ha a politikai vérmérsékletük ennek az ellenkezőjét mondatja magukkal.
A 2018-2022-es ciklus elején vagyunk, és ezt leginkább abból lehet tudni, hogy ilyenkor a mindenkori miniszterelnökök hajlamosak különböző nagy ívű koncepciókat felvázolni, 20-30 éves időtávokat, prioritásokat, célszámokat előrendelni, hogy aztán majd ahogy közeledik ez az időpont, úgy felejtsék el, hogy anno mit ígértek a választópolgároknak, mit ígértek Magyarországnak.
Szeretném leszögezni azt, hogy a Parlament falain kívül az emberek általában nem négy évre terveznek. Ott vannak a diákok, ők általában a tanulmányaik végéig terveznek. Ott vannak a munkások, akik a próbaidő végéig terveznek, a dolgozók, de ott vannak a háztartások, amelyek nagyon sokszor a hó végéig tudnak tervezni, és ott vannak a családok, akik ha gyermeket vállalnak, akkor egy életre szóló döntést hoznak. Azt gondolom, vannak döntések, amelyek meghozatalához jó feltételekre van szükség, és önöknek a következő négy évben leginkább azzal kellene foglalkozni, hogy ezeket a feltételeket hogyan lehet előállítani. Kevés az optimizmusom azzal kapcsolatban, hogy önök mire készülnek.
Szeretném viszont leszögezni, hogy mi, zöldek nagyon mások vagyunk, mint azok a régi politikusok, akikhez önök is tartoznak, mi nem négyéves váltógazdálkodásra rendezkedtünk be, nem eszerint priorizálunk, nem így hozunk döntéseket. Mi az elmúlt nyolc évben ugyanazt mondtuk, mint amit most is mondok és ezután is mondani fogunk, mert a világ pontosan ugyanabba az irányba megy, mint amit a hatvanas-hetvenes években az ökopolitika megjósolt, előre jelzett. A XXI. század kihívásai itt vannak a szemünk előtt, meg kell azokat oldanunk. A XX. század eszközeivel azonban ezeket csak súlyosbítani lehet és félrekezelni.
Önök használnak már olyan szavakat, hogy innováció és fenntarthatóság, mert megtanulták ezeket a szavakat. Biztos azt gondolják róla, hogy ez valami sikkes vagy menő dolog, de láthatóan nem tudják tartalommal megtölteni. Ennek egyik tanúbizonysága az, hogy a „Paks II.” és a „tiszta energia” szavakat egy mondatba képesek tenni, holott mindenki, aki tisztában van a fenntarthatósággal a XXI. században, pontosan tudja, hogy az atomenergiának hosszas az eleje, hosszas a vége, és ami közte történik, Isten kezében vagyunk mindannyian. Azt is tudjuk, hogy Putyin befolyása ebben az országban sem nem kívánatos, sem nem XXI. századi. Mutassanak nekem még egy országot Kínán kívül, ahol az atomenergiát XXI. századi megoldásnak tartják! És én megmutatom önöknek azokat a magyar embereket, akik már most is napelemekkel szerelik fel a saját házukat, dacára annak, hogy önök mindent elkövetnek azért, hogy megnehezítsék ezeknek az embereknek a dolgait.
Ott van a magas hozzáadott érték, és ott van a magas munkabér, amiről önök szeretnek beszélni, miközben ennek az ellenkezőjét teszik, szétverik a magyar oktatást, gyakorlatilag a közoktatást már nyolc éve az Iparkamarából irányítják. Elüldözik Magyarország egyik legjobb egyetemét, a CEU-t, és láthatóan mindent elvesznek a gyermekektől, ami ahhoz kell, hogy jó oktatásban legyen osztályrészük. Múlt heti hír, hogy az összes jelentkező közül a magyar diákokat vették fel legnagyobb arányban Cambridge-be, a legtöbb diák - minden második - most már külföldre akar menni, mert úgy látja, hogy Magyarország élhetetlen az ő jövője szempontjából.
A helyzet az, hogy teljes zsákutca az önök gazdaságpolitikája, nincs beágyazva azoknak a cégeknek a sora, amelyeket önök létrehoztak, a magyar gazdaságba. Hol van a Ganz? Hol van a magyar buszgyártás? Hol van a villamosgyártás? De hol van a magyar elektromosautó-gyártás? - kérdezhetném én. Az önök oligarchái egyáltalán nem versenyképesek, ők a magyar állam csecsén lógó járulékvadászok, ők azok, akik az adófizetők pénzéből lesznek eltartva, és ők azok, akik semmilyen versenyképességi rangsorban a helyüket meg nem állják.
Ezzel elérkeztünk a legsúlyosabb problémához, a demográfiához, azaz az elvándorláshoz. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A helyzet az, hogy Magyarországon egyre több szülőképes nő külföldön él már, és ott születtek meg azok a gyerekek, akiknek itthon lenne helyük. Világosan látjuk, hogy ezek a külföldön született gyermekek nagyon kis részben fognak hazajönni Magyarországra. Tisztelt Kormánypártok! Ha az önök elmúlt nyolc éve sikeres lett volna, ezek a gyerekek mind Magyarországon születnének meg.
Mi olyan országot építünk, mi olyan országot akarunk, olyan országért dolgozunk, ahol az állam sokaknak ad eleget, és nem keveseknek ad sokat. Magyarország akkor lesz erős, Magyarország akkor lesz sikeres, Magyarország akkor lesz sorsközösség, amikor a magyar nemzet minden tagja képes segíteni egymást minden területen, és önök nem árkokat ásnak, és a nemzeti összetartozás napján nem vitatják el például az ellenzék nemzethez való tartozását, és nem a régi szavazási magatartásukkal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) revolverezik őket, hanem kimondjuk, hogy mindannyian büszke magyarok vagyunk, határokon innen és határokon túl. Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť