BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy arról már többen beszéltek, a kulturális ágazati dolgozók sajátos húsvéti ajándékot kaptak a kormánytól, hiszen az ünnep idején kellett a szakma érintettjeinek véleményezniük a javaslatot, amin aztán minimális módosításokat még eszközöltek, de sajnálatos módon a legtöbb negatívum benne maradt az előttünk fekvő törvényjavaslatban, aminek következtében közel 20 ezer kulturális ágazati dolgozó, könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési és egyéb munkatársak közalkalmazotti jogviszonya szűnne meg november 1-jével. Többen utaltak már arra is, hogy az érdemi egyeztetés a szakszervezetekkel és a szakma képviselőivel elmaradt, méltatlan helyzetbe hozták őket azzal, hogy mindössze az ünnepi napokat hagyták számukra arra, hogy véleményezzék ezt a javaslatot, és hiába mondja azt Fekete Péter államtitkár úr, hogy folyamatosak ezek az egyeztetések, a hozzám eljutott információk alapján is akár szakszervezeti oldalról, akár máshonnan a helyzet ennél sokkal szomorúbb.
Bizony, az az érvelés is álságos, ami az anyagi elismerést helyezi középpontba, és több kormánypárti országgyűlési képviselő is elmondta, hogy éppen azért került a parlament elé ez a javaslat, hogy javítsanak a kulturális ágazati dolgozók anyagi helyzetén. Ezzel szemben, tisztelt Országgyűlés, az a helyzet, hogy a kedvezmények megszüntetése rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza az érintetteket. Nincs tehát szó a szakemberek megbecsüléséről, és az ágazat problémáinak megoldása helyett önök a jelenlegi veszélyhelyzetet használják fel arra, hogy egy ilyen javaslatot beterjesszenek, és ezt kívánják átvinni a magyar Országgyűlésen. Ez szégyenteljes, hiszen megszüntetik azt a kiszámítható előmenetelt is ezáltal, ami az érintettek számára rendelkezésre állt az eddigiekben, rendelkezésre áll jelenleg az évek számával növekvő bérrel vagy éppen nem is beszélve a 40 év utáni nyugdíjba vonulás lehetőségeinek széles tárházával a nők vonatkozásában. Ehelyett önök, tisztelt államtitkár úr, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, bizonytalanságba taszítják a kulturális dolgozókat. Az Orbán-kormány célja a kulturális élet kivéreztetése, és külön elfogadhatatlan és elképesztő az, hogy éppen a koronavírus-járvány által okozott veszélyhelyzetben kívánják mindezt megtenni.
Utaltam arra, hogy az anyagi elismerést helyezték középpontba az érvelésük során, de ha ez valóban fontos lett volna önöknek, akkor hozzá lehetett volna nyúlni a közalkalmazotti bértáblához az elmúlt évek, sőt most már több mint egy évtized során. Ehelyett mit láthatunk? Egy 6 százalékos béremelést ígérnek a kulturális ágazati dolgozóknak, ami nagyon sok érintett esetében kevesebb mint 10 ezer forintot jelent. Nem gondolom azt, hogy a kormánypárti oldalról elhangzottak megállnák a helyüket ebben az esetben, és itt valóban érdemi elmozdulásról lenne szó. Ezzel szemben én azt gondolom, hogy csak kiszúrják a szemüket ezzel, és a felháborodást követően döntöttek úgy, hogy ezt bejelentik, de egyáltalán nem jelent ez megoldást, és egyáltalán nem hozza pozitív helyzetbe a kulturális ágazati dolgozókat, sem a javaslat, sem a kormányzati bejelentések.
(23.00)
Joggal merül fel a kérdés, hogy mire készülnek a közalkalmazottakkal, hiszen könnyen lehet, hogy ez csak az első lépés, és további hasonló intézkedésekre számíthatunk az Orbán-kormánytól. Kiszámítható jövőre lenne szükségük az érintetteknek, kiszámítható jövőt érdemelnek a közalkalmazottak. Nagyon sokan beszéltek arról, hogy hogyan értékelik ezt a helyzetet. Számtalan intézményvezetőtől tudnék idézni.
Most az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatójának, Horváth Zoltánnak a nyilatkozatát hoznám ide, aki érthetetlennek tartja azt, amit a kormány e tekintetben az asztalra tett. Már csak azért is fogalmazott ő így, mert jelenleg is alacsony létszámmal működik az Agora Savaria, és egyáltalán nem profitorientált módon teszik ezt. Tehát az a szemléletmód, ami kiviláglott kormánypárti hozzászólásokból, az egyáltalán nem elfogadható a kulturális ágazati dolgozók esetében. Tiltakozott a javaslat ellen a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, a KKDSZ, és más szakszervezetek is megtették ugyanezt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos azt aláhúzni, hogy a közművelődési intézmények, a könyvtárak, múzeumok, levéltárak oroszlánrészt vállalnak a közösségépítésből és a művelődésből a fővárostól, a megyeszékhelyektől kezdve a falvakig szerte az országban. Ezért őket megilletné az elismerés, és megilleti az elismerés például az Agora Savaria munkatársait is, akik a koronavírus-járvány által előidézett veszélyhelyzetben a „kultúrkarantén” keretein belül házhoz viszik a kultúrát. Ezt különösen ajánlom Fekete Péter államtitkár úr figyelmébe is, hiszen ha jól tudom, akkor ő is a Nagy Lajos Gimnáziumban végzett Szombathelyen, hozzám hasonlóan.
De nemcsak miattuk kellene visszavonni ezt a javaslatot, hanem minden kulturális ágazati dolgozó érdekében meg kellene ezt tenni. Ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, a kulturális dolgozóknak a Fidesz elképzeléseivel szemben nem a mindenkori hatalmat kell szolgálniuk. Ez a javaslat szégyenteljes, szembemegy az európai és demokratikus értékekkel, ezért határozottan tiltakozom ellene. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť