DR. ZSIGMOND BARNA PÁL,

Full text search

DR. ZSIGMOND BARNA PÁL,
DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Indonézia, Vietnám és a Fülöp-szigetek után negyedikként Szingapúrral folytatja az Unió az ASEAN-országokkal kötött második generációs megállapodásainak sorát. A szerződést, mely jelentős eredmény az uniós külpolitika számára, még 2018 októberében írták alá Brüsszelben. A megállapodás jól illeszkedik mind az Unió, mind Magyarország hosszú távú külpolitikai elképzeléseihez.
Egy hihetetlenül átfogó szerződésről beszélünk. Hatálya kiterjed a biztonságpolitikára, az egészségügyre, a környezetvédelemre, az oktatásra, a kultúrára, emberi jogi kérdésekre, és még sorolhatnánk. Emellett olyan területeken is lehetővé teszi a stabilabb és hatékonyabb együttműködést, amelyek nemzetközi szintű összefogást igényelnek. Ilyen a terrorelhárítás, a határokon átívelő szervezett bűnözés elleni küzdelem vagy éppenséggel a klímapolitika.
A szóban forgó szerződés azonban minden gyakorlati vonatkozása mellett szimbolikus értékű is egyben, egy erős és határozott üzenet, hogy az Európai Unió komolyan veszi a délkelet-ázsiai térségben való politikai és gazdasági szerepvállalást. Egy ilyen átfogó szerződés hozzájárul a politikai dialógus megerősítéséhez, valamint az Unió és hazánk által is képviselt értékek népszerűsítéséhez.
Tisztelt Képviselőtársak! Fontosnak tartom, hogy a fennálló helyzetben is megőrizzük a hosszú távra tervezés képességét. A világszerte lezáruló határok és a fizikai elszigetelődés ideje alatt a külkapcsolatainkat továbbra is ápolnunk és építenünk kell. Úgy vélem, az egyezmény támogatásával mi is hozzájárulhatunk ehhez a munkához, elősegítve ezzel a nemzetek közötti párbeszédet és együttműködést.
Minderre való tekintettel a Fidesz-frakció támogatni fogja a megállapodás kihirdetését, és tisztelettel kérem erre többi képviselőtársamat is. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť