VARJU LÁSZLÓ,

Full text search

VARJU LÁSZLÓ,
VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Elég sajátos helyzetben vagyunk, mert a végén valóban sok mindenben fogunk e törvény kapcsán egyetérteni, már csak azért is, mert az, hogy itt a jogharmonizáció eredményeként lehetőség nyílik arra, hogy a fogyasztók érdekében és egyébként a gyártók érdekében is közösen tudjunk olyan szabályozást hozni, ami világossá teszi a játékszabályokat, az azt gondolom, hogy helyes. Tehát induljunk ki abból, hogy önmagában ez a törvényjavaslat abba a kategóriába tartozik, ami támogatható, de a későbbiekben el fogom mondani, hogy nekem milyen fenntartásaim vannak.
Olyannyira mondom ezt, hogy mondhatnám, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk az európai egyesült államokhoz azzal a megoldással, hogy igen, vannak olyan területek, amelyekben egyre inkább az Európai Unióban zajló koordináció és az abból származó közös tapasztalatok lehetőséget adnak arra, hogy további lépéseket tegyünk ennek érdekében. Ebbe beletartozik az, hogy a piacfelügyeleti elvek hogyan alakulnak, hogy a piacfelügyelet hogyan akceptálja és hogyan figyel a piacfelügyeleti tevékenység során arra, hogy a termékek mind az európai, mind pedig a hazai, ilyen értelemben a nemzeti elvárásoknak, szabályoknak megfeleljenek. Ebbe beletartozik természetesen az is, hogy a szankcionálásnál meghatározott lépésekről is kell beszélni.
Éppen ezért, amikor magát az ellenőrzést lefolytatják, hogy a minőségi tanúsítványnak, illetve az előírásoknak megfelel-e az a termék - ami nemcsak egy adott gyártmány, hanem akár egy pénzpiaci termékről beszélünk -, ebből a szempontból, azt gondolom, ha ettől eltérnek, akkor az szankcionálható is legyen.
A szankciók meghatározása között szerepel, hogy a piacfelügyeleti hatóságok jogosultak olyan döntések meghozatalára, melyek a tartalmak törlésére vonatkoznak. Az internet közelében járó állami beavatkozások engem óvatossá tesznek, hogy mikor, hogyan és kivel szemben alkalmazzák, mert maga a kiindulópont - és a szankcionáláshoz szükséges eszköznek gondolom -; de az, amivel a Fidesz-kormány az elmúlt időszakban már próbálkozott, akár az internetkorlátozással, az bizony óvatossá tesz engem, hogy önök mikor döntenek úgy, hogy ráfogják valakire bármely hatóságon keresztül, hogy igenis ártalmas az, ami ott történik. És óvatossá tesz azért, mert az állam erejével avatkoznak be piaci folyamatokba - erre számtalan példát láttunk az elmúlt időszakban -, és ha ezt az eszközt is erre használják fel, akkor az bizony elfogadhatatlan.
Összességében véve még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fogyasztóvédelem területén azt mindenképpen a hatóság megszüntetése és ilyen módon való kezelése…; ez további óvatosságra int bennünket. Képviselőtársaim el is mondták ebben meglévő, rossz tapasztalataikat, ezeket most nem kívánom megismételni.
Úgyhogy összefoglalva én egy jó irányba tett lépésnek gondolom ezt a törvényjavaslatot, de bízom benne, hogy itt államtitkár úr mondatai képesek lesznek arra, hogy megnyugtassanak mindenkit a tekintetben, hogy ezzel a lehetőséggel a fogyasztókat, a tudatos fogyasztó polgárokat segítő lépések irányába teszünk újabb lépéseket, illetve célok érdekében, és nem pedig egy olyan eszközt adunk bárkinek, aki visszaél a helyzettel. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť