KOCSIS-CAKE OLIVIO

Full text search

KOCSIS-CAKE OLIVIO
KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Megdöbbenve hallgattam ma Kocsis Máté frakcióvezetőt, amikor arról beszélt, hogy ha a multikhoz és a bankokhoz mérjük, akkor az önkormányzatoknak kell a legkevesebbel hozzájárulniuk itt a válságkezeléshez, „csak” 34 milliárddal.
Nem értem, hogy hogyan lehet az önkormányzatokat összehasonlítani a multikkal és a bankokkal. Nem ugyanarról a két dologról beszélünk. Az önkormányzatok az egészségügyhöz hasonlóan a járvány megfékezéséért küzdenek. Ennek ellenére itt a gépjárműadó elvonásával ezt akadályozzák. Ez olyan, mintha most a kórházaktól vennének el pénzt. A multik rendben, pártok rendben, bankok rendben. Nyilván hozzá kell járulniuk a válság kezeléséhez, bár a fideszes oligarchákat kihagyták, akiknek szintén lenne miből, de az önkormányzatoktól veszik el azt a pénzt, amit ők a védekezésre költenének.
Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! A járvánnyal szembeni védekezésben az önkormányzatok plusz extrafeladatokat kaptak: a 70 éven felüliek ellátása, a hatósági karanténban lévők ellátása. Az önkormányzatok számos területen maguktól vállalnak pluszfeladatot azért, hogy az embereket megvédjék, például a közterületek folyamatos fertőtlenítése, és sorolhatnám, amik extrakiadással járnak. Az önkormányzatok azok, akik közvetlen kapcsolatban vannak az állampolgárokkal. Mikor az állampolgároknak valami gondjuk van, bajuk van, akkor nem a kormányhoz fognak fordulni, hanem a helyi önkormányzathoz fognak elmenni, hiszen ők vannak közvetlen kapcsolatban a helyi lakosokkal. Egyébként a bizalmi indexe is az önkormányzatoknak a legmagasabb, ha összehasonlítjuk más állami intézményekkel.
Egyszóval: az önkormányzatok jelenlegi kapacitása kevés lesz a járványhelyzet leküzdéséhez, ezért pluszforrásokra van szükség, és nem forrásmegvonásra.
Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Az a kérdésem, hogy mivel kívánják megsegíteni az önkormányzatokat, hogy ezt a járványt sikerüljön megfékezni. Várom megtisztelő válaszát.
(17.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť