TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A válaszom előtt elmondom önnek, hogy nyolc évig én is voltam polgármester, 2002-2010 között, legalább nyolc költségvetést csináltam Mezőkövesd városának és még sok más intézménynek, többcélú kistérségi társulásnak. A szakmám is ez egyébként, üzemgazdász, közgazdász, ezért elmondom önnek, hogy amikor egy önkormányzati költségvetés készül, az első és legfontosabb dolog, hogy tartalékot képezünk, ugyanúgy tartalékot képezünk, mint ahogy egyébként az ország is tartalékot képez. Közel 500 milliárd forint tartalék van a 2020. évi költségvetésében az országnak. Amikor tartalékot képezünk, akkor nyilván olyan célokra, amelyek nem várt célok. Egy önkormányzatnál, való igaz, hogy nem ezek a nem várt célok, hogy jön a koronavírus, és az embereket meg kell segíteni, szájmaszkot kell biztosítani, védőeszközt kell vásárolni az intézményben dolgozóknak.
Azt gondolom, hogy igenis, egy felelősen elkészült önkormányzati költségvetésnek - márpedig el kell hogy készüljön mind a 3200 önkormányzatnak Magyarországon - tartalmaznia kell tartalékokat, és a tartalékok pontosan ezt a célt szolgálják most, mert év eleje van, egy negyed év után jött a koronavírus. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzatoknak is áldozni kell, arról nem is beszélve, hogy az önkormányzatok most tudják megmutatni azt, hogy milyen jó önkormányzatok, hogy tudnak a saját embereiken, a szociálisan rászorult embereken segíteni.
Ami pedig a gépjárműadó-bevétel hányadát illeti, elmondta Kocsis Máté, hogy az ő költségvetésükben nem érte el az 1 százalékot. Én Mezőkövesd viszonylatából tudok számokat mondani, 1200 helyi adóhoz viszonyítottan 40 millió forint a gépjárműadó. (Sic!) Jelentős tétel, ez igaz, de kigazdálkodható, és nem hat ki a város működőképességére. Én azt gondolom, hogy ez a legfontosabb, hogy ezt tudja egy önkormányzat biztosítani. (Dr. Rétvári Bence tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť