OVÁDI PÉTER,

Full text search

OVÁDI PÉTER,
OVÁDI PÉTER, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő három javaslat, ahogy az államtitkári expozéban hallhatták, magában foglalja a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény módosítását, a Nemzeti fejlesztés 2030 - országos fejlesztési és területfejlesztési koncepcióról szóló 1/2014. (I. 3.) országgyűlési határozat módosítását, valamint a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség területi lehatárolásáról szóló határozati javaslatot.
Az Országgyűlés elé terjesztett három javaslat a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség lehatárolásával kapcsolatos egyes feladatokról szóló 2139/2019. számú kormányhatározat 2. pontjában foglalt feladatot valósítja meg. A kormányhatározat a térségben tervezett fejlesztések jól szervezett és fenntartható megvalósulását kívánja biztosítani. A térségben megvalósuló fejlesztések megfelelő koordinálása érdekében pedig szükség van annak intézményesített formájára a Közép-Duna menti fejlesztési tanácsot létrehozni. A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség kijelölése és a tanács létrehozása tehát a Közép-Duna mentén megvalósuló beruházásokkal kapcsolatosan felmerülő térségfejlesztési és ágazati beavatkozási igények összehangolt kezelését hivatott biztosítani.
A Közép-Duna Menti Kiemelt Térségre irányuló kormányzati törekvések a Duna által elválasztott, az érintett három megye - Bács-Kiskun, Fejér, Tolna - kevésbé frekventált területének összehangolt fejlesztését célozzák meg.
Tisztelt Ház! A területrendezés célja, hogy Magyarország kiemelkedő természeti és kulturális értékének megőrzésével, mégis a gazdaság érdekeivel összhangban, a fenntartható fejlődést szem előtt tartva meghatározza az ország és egyes térségei hosszú távú, harmonikus térbeli szerkezetét.
Az országos területrendezési terv keretjellegű szabályozását a kiemelt térségi és megyei területrendezési tervek egészítik ki. Ezek együttesen közvetítik a települések felé az országos és térségi területfelhasználási döntéseket, természetesen nem elvonva a települési önkormányzatoknak azt a jogát, hogy a végső telekmélységű területfelhasználási követelményeket és építési feltételeket meghozzák.
(20.10)
Az országos fejlesztési és területfejlesztési koncepció az ország társadalmi, gazdasági, ágazati és területi fejlesztési szükségleteiből kiindulva egy hosszú távú jövőképet, valamint fejlesztéspolitikai elveket és célokat határoz meg. A koncepció jövőképe és célrendszere 2030-ig szól. Az országos fejlesztési és területfejlesztési koncepció elkészítéséről a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény rendelkezik. A koncepció az egyes ágazatokat, szakpolitikákat irányító minisztériumok, illetve államtitkárságok, valamint a megyei önkormányzatok és a Budapest által jegyzett megyei, illetve fővárosi fejlesztési igényeket és elképzeléseket figyelembe véve, azokat összehangolva adja meg a fejlesztési célokat.
Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő országgyűlési határozati javaslatok kijelölik a már említett Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget az ott rögzített 98 település közigazgatási határában. A térség települései közül 28 Bács-Kiskun megyében, 8 Fejér megyében, 62 pedig Tolna megyében fekszik. A javaslatok által elérendő célok közé tartozik, hogy átláthatóbbá tegyük a térségi fejlesztési tanácsokhoz és a kiemelt fejlesztési tanácsokhoz rendelt feladatokat, az egyes térségi fejlesztési tanácsok kiemelt státuszának hátterét és okát egyértelművé tegyük, valamint erősödjön az ország kiemelt fejlesztési térségének szerepe a területi tervezésben és a fejlesztési tervek megvalósításában. Továbbá fontos az is, hogy nagyobb összhang legyen a térségi területfejlesztési célkitűzések, valamint a hazai és európai uniós támogatási források felhasználása között. A kiemelt fejlesztési térségek létrehozása azért lényeges kérdés, hogy a helyi szereplőkkel közösen együttműködve megvalósításra kerülhessenek hosszú távú fenntartható fejlesztések, az ország számára egyedisége és gazdasági jelentősége miatt fontos térségekben. Ilyen kiemelt fejlesztési térség például a Balaton térsége, valamint a tokaji borvidék, amely turisztikai és természeti adottságok terén is meghatározó. A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség esetében az energiatermelésen alapuló térségi gazdaságfejlesztés indokolja a kiemelt fejlesztési státusz megteremtését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos megemlíteni, hogy a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben tízéves távlatban számos fejlesztés van tervben. Ezek között szerepelnek többek között országos és helyi közút- és vasútfejlesztések, a vízi közlekedés fejlesztése, kerékpárutak építése, vállalati telephelyek és logisztikai területek kialakítása, a települési víziközmű- és hulladékgazdálkodás-fejlesztés, valamint turisztikai fejlesztések és vállalkozásfejlesztés.
Az elhangzottak ismeretében elmondható, hogy ezen javaslatok számos előremutató rendelkezést tartalmaznak az említett térség tekintetében, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák a javaslatokat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť