VARJU LÁSZLÓ,

Full text search

VARJU LÁSZLÓ,
VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a mai napon ennek a három törvénytervezetnek, módosítási javaslatnak az együttes tárgyalására kerül sor, és így a területfejlesztésről, területrendezésről, a Nemzeti fejlesztés 2030 - Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióról szóló törvénytervezetet és a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség területi lehatárolásról szóló törvényt együtt tárgyaljuk. Ennek attól van jelentősége, hogy önök arra tesznek kísérletet, illetve azzal álltak elő ezekkel a törvényjavaslatokkal, hogy márpedig a paksi fejlesztéshez kapcsolódó és ahhoz területileg köthető településeken minél több olyan lehetőséget lehessen kihasználni, ami a fejlesztés keretében megvalósulhat.
Alapvetően induljunk ki abból, amit államtitkár úr mondott - és ebben most is egyetértünk -, hogy márpedig a döntéshez legközelebb álló, a döntéshez szükséges legtöbb információval rendelkező és ahhoz legközelebb lévő szereplőknek kell a döntést meghozni, és így - örülök annak, hogy ön is többször hangsúlyozta - a szubszidiaritás elve érvényesülni fog.
Ezzel ellentétben lévőnek gondolom azt, hogy ez a megoldás - és most nem megyek bele külön-külön a törvényekbe - azt a végeredményt hozza magával, hogy a döntéshozatalból csak az érintettek maradnak ki. Értem, hogy példákat majd tud hozni arra, hogy mely települések kapcsolódnak be, de alapvetően abból kell kiindulni, hogy a minisztériumban a kormány közvetlen alkalmazásában lévő szereplők többségének keretében születik meg a döntés. Éppen ezért, s ezt példaként mindjárt mondom is, mivel Süli János úr nemrégiben kapta meg miniszterként a Tolna Megyei Közgyűléstől azt a területfejlesztéssel foglalkozó megbízást, ami akkor éppen aktuális volt. Ha jól értem, akkor ez őrá vonatkozik majd, és ugyanúgy folytatja ezt a tevékenységét, tehát nemcsak miniszter, hanem még a fejlesztéssel foglalkozó kiemelt szereplője is lesz, s nemcsak közvetlen munkatársain keresztül, hanem személyesen is azzal, hogy ez a térségfejlesztési vagy térségi tanács kiemeltté válik, és ilyen módon létrejön.
Önmagában azzal nincs baj, amikor azt hangsúlyozzák, hogy ez a 98 település érdeke. Örömmel hallottam, hogy most hirtelen fontos lett. Az némi kérdéseket vet fel bennem, hogy a hazai fejlesztést és az európai uniós források összehangolását fontosnak tartják. Ez általában persze helyes, csak konkrétan önöknél ennek a megvalósulása szokott nagyon egyedivé válni azáltal, hogy önök végrehajtatják a központi döntéseket, helyben pedig el kell viselni azokat az ajándékokat, amiket önök így előbb vagy utóbb, de odajuttatnak. Éppen ezért van problémám azzal, hogy személyi… Inkább úgy mondom, nincs problémám azzal, hogy önök milyen célt fogalmaztak meg. Ahogy ezt megvalósítják, annak személyi összetételében, döntéshozatalában és az eddig megszerzett tapasztalatok alapján azt kell mondjam, hogy komoly kétségeket kell felvetni, hogy önök ezt valóban a hangsúlyozott szándékoknak megfelelően fogják-e megvalósítani.
Arra valóban nagy szükség volna, hogy átlátható szervezetként funkcionáljon. Látom, hogy a közvetlen kormányzati forrásokat a működéshez biztosítani fogják, ilyenformán nemcsak a fejlesztés forrásait, hanem ennek a tanácsnak a működését is megoldják. Azt remélem, hogy itt a vitában és a következő napokban fény derül arra, hogy valójában igazából mit szeretnének, mert önmagában a keret megfogalmazása akár támogatható is lenne, de az eddigi tapasztalatok és gyakorlat alapján kevés jót nézek ki ebből. Már csak azért is, mert azok a célzott fejlesztések, amelyekről például a területi operatív program keretében döntések születtek, mondjuk úgy, hogy a kezdeti jó szándéktól éppen a tegnap látott mentelmijog-kiadásig jutott el, amikor kifejezetten bűncselekményt elkövetve olyan módon éltek vissza ezzel a lehetőséggel, ami teljességgel elfogadhatatlan, és így a parlamentnek is kellett külön foglalkozni azzal, hogy hogyan valósultak meg ezek a fejlesztési elképzelések.
Éppen ezért ezekből a tapasztalatokból kiindulva egyelőre arra számítok, hogy valami meggyőző erővel próbálnak meg fellépni annak érdekében, hogy önök ettől a kiemelt státusz megadásától valóban valami jót akarnak. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť