VARJU LÁSZLÓ,

Full text search

VARJU LÁSZLÓ,
VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Kiindulhatnánk abból, hogy a globalizálódó világ hatásaival szembeszállni és negatív következményeivel, ha lehet, akkor leszámolni, megakadályozni, ebben az országok közötti együttműködésre szükség van, és ez nagyon helyes.
(14.50)
Éppen ezért ha az Európai Unió tagországainak erre egymás között törekvésük van és lépni akarnak ebben az ügyben, akkor azt hiszem, hogy erről indokolt mindenképpen beszélni, sőt, ha az országok egyetértésre jutnak, akkor a támogatás is hozzátartozik ehhez. Azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy amikor a kormány és a Fidesz ennek a témának a közelébe kerül, akkor az komoly veszélyeket hord magában. Önök ugyan tesznek kísérletet erre, s ilyen értelemben a törvénybe elsősorban a gyermek védelmét szolgáló korlátozásokat tesznek be, eközben azonban nem adnak megfelelő garanciákat azon kívül, hogy a digitális szabadság ügyében Varga Judit védelmére szorulhatunk. Mondhatnám azt, hogy ez önmagában is egy olyan ellentmondás, amit önöknek kell valahogy feloldaniuk. Ez nem sikerült ezzel a törvényjavaslattal, ami mindenképpen elgondolkodtató.
Lényegében azzal az egy mondattal tudok egyetérteni, hogy erről többet kell beszélni ahhoz, hogy ebben előrébb lehessen jutni. Hiszen éppen önök azok, akik - most az M1-ből indulok ki - az állami televíziózás egyik elemével, annak pártállami tévéként való működtetésével olyan helyzetet teremtenek, és a médiatörvény be nem tartásával, ezzel az eleve be nem tartó magatartással kizárják - és az ottani vezetőket arra biztatják, s akár meg is tiltják nekik -, hogy ellenzéki képviselők a közmédiumokban szerepelhessenek. Kivéve akkor, ha az MTVA-ban úgy döntenek, hogy szeretnék, és követelik, hogy ha mást nem, legalább öt pontot és öt percet adjanak a médiában, de ezt is megakadályozzák. Így azt kell mondjam, hogy az a bizonytalanság sokkal erősebb, ami az önök szabályozó kezdeményezéséből fakad, hogy mivel fognak és hogyan fognak ezzel visszaélni.
Én azt várom el, hogy a következő időszakban a törvény vitájában igyekezzenek meggyőzni mindenkit arról - a szakmai szervezeteket, a közvéleményt és a képviselőket is -, hogy önök ennek a törvénynek az elfogadásával nem visszaélni fognak, hanem azt a törekvést, ami az európai tagországok közös gondolkodásából fakad, képesek lesznek érvényesíteni. Így juthatunk el odáig - ha a tudatos fogyasztói magatartás már régebb óta itt van a gyakorlatunkban -, hogy annak a médiatudatosságnak, amire képviselőtársam utalt, a kialakulása elvezessen odáig, hogy az M1 tévét nem nézem, mert túl sokat hazudnak ott. Ezt a médiatudatosságot biztos, hogy meg kell tartani, sőt támogatni és segíteni kell. S azt a szabadságot, hogy az egyén számára a tartalomválasztás lehetősége meglegyen, ilyen értelemben fontos, hogy megőrizzük.
Ezzel együtt értem azt, hogy az európai tagországok ebben lépni akarnak. De elvárom, hogy a kormány tegyen lépéseket annak érdekében, hogy garanciákat lehessen kapni, látni arra, hogy ezzel a helyzettel, ezzel a szabályozással nem visszaélni fognak sem az egyénnel, sem a vállalatokkal, sem a vállalkozásokkal szemben, hanem éppen ellenkezőleg, a szabadságot segíteni fogják. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť